Frederikshavn

Energibyens grønne løsninger bredes ud i EU

Frederikshavn Kommune er vært for EU-projekts afsluttende møde

- Vores størrelse er en fordel, fordi vi kan anvende hele kommunen som testcenter, siger Bahram Dehghan, chefkonsulent i Energibyen Frederikshavn.

- Vores størrelse er en fordel, fordi vi kan anvende hele kommunen som testcenter, siger Bahram Dehghan, chefkonsulent i Energibyen Frederikshavn.

FREDERIKSHAVN: Energibyen Frederikshavn har de seneste tre år deltaget i et EU-projekt, Infinite Solutions, der arbejder med at finde skræddersyede finansieringsmodeller for energirenovering af private ejendomme. Løsninger fra Energibyen er nu på vej til storbyer i hele Europa.

Frederikshavn Kommunes projekt Energibyen har så stor succes med at finde opskriften på, hvordan man i praksis kan omstille en kommune til grøn energi, at resultaterne er interessante for hele Europa.

Frederikshavn Kommune er vært for EU-projektets afsluttende møde, hvor de deltagende storbyer, fx Stuttgart, Parma og Bordeaux nu er klar til at fortælle hinanden om resultaterne af arbejdet med for eksempel energirenovering.

Lille by - stor udbredelse

Frederikshavn Kommune er målt på indbyggertal, den absolut mindste samarbejdspartner, men Energibyens erfaringer har allerede stor udbredelse:

- Det er klart at deltagelsen gør os, Energibyen, kendte blandt samarbejdsparterne i Europa. Men det der virkelig betyder noget for os, er at de innovative løsninger som Energibyen har arbejdet sig frem til og som vi har delt opskriften på, at de bliver benyttet i store byer som Riga og Bruxelles, det kan vi bruge til noget fremover, siger Bahram Dehghan, chefkonsulent, Energibyen, Frederikshavn Kommune.

Hele kommunen testcenter

Frederikshavn Kommune har et mål om at overgå til 100 procent vedvarende energi senest i 2030, og i den forbindelse har arbejdet med blandt andet biogasbiler, energirenoveringer hos de private, boligforeninger og kommunale bygninger og udnyttelse af overskudsvarmen fra MAN Diesel i fjernvarmeforsyningen skabt et synligt resultat. I forhold til de europæiske samarbejdsparter i projektet, så har størrelsen på kommunen også gjort en forskel:

- Vores størrelse er en fordel, fordi den gør os i stand til at anvende hele kommunen som testcenter for innovative løsninger indenfor for eksempel energirenovering og optimal udnyttelse af boligmassen. Det kan vi gøre det uden at sætte forsyningssikkerheden over styr. Størrelsen på kommunen har også vist sig at være en fordel for vores lette tilgang til involvering af private husejere, som vi inddrager så meget som muligt, siger Bahram Dehghan

De tolv europæiske byers repræsentanter forlader Frederikshavn Kommune igen på fredag med bagagen fyldt af frederikshavnske energiløsninger og Energibyens sparefokus.

Energibyen Frederikshavn er medlem af flere EU-projekter, hvor Energibyens erfaringer med den grønne omstilling er omdrejningspunktet, blandt andet ét der skal understøtte udviklingen af finansieringsmodeller til andre målgrupper i byggesektoren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.