Energiregningen blæses langt ned
Flere fritliggende ejendomme i Vendsyssel får husstandsvindmølle sat op

Galleri - Tryk og se alle billederne.
VENDSYSSEL:Flere energibevidste ejere af fritliggende ejendomme investerer i en husstandsvindmølle.
- Vi vil gerne fremtidssikre huset, så det også kan sælges om 20 år, siger Peer Nielsen, som sammen med sin kone Susanne bor i en mindre ejendom på Ultvedvej i udkanten af Hjørring.
Siden 29. februar 2012 har Peer Nielsen været i kontakt med Energi Nord for at finde en god energispareløsning, og det endte med en kombination af et jordvarmeanlæg og en vindmølle.
- Vi har udgifter på 50.000 kroner om året til opvarmning og elforbrug, og i bedste fald betaler vi 70.000 kroner om året om 20 år, hvis vi fortsætter med de gamle energikilder, fortæller han.
Jordvarmeanlægget er allerede taget i brug.
- Det fungerer godt. Vi har gulvvarme over hele huset, og det er dejligt. Men sagsbehandlingen i kommunen tager lang tid, så det er først nu at vindmøllen må rejses. Vi har investeret 500.000 kroner i hele projektet, forklarer Peer Nielsen.
Interviewet med ham foregår onsdag eftermiddag inde i et lunt udhus, mens der bakses udenfor med delene til den vindmølle, som forventes at være rejst om en time senere.
- Det er en rigtig god kombination med jordvarme og vindmølle, og ejendommen her vil være tæt på at være selvforsynende med energi, oplyser energirådgiver Lars Christensen, Energi Nord, da avisen er kommet udenfor i den kolde skarpe vind.
Her har montør og kranfører travlt med at samle møllen. Den er tidligere på dagen ankommet med specialtransport. Påsat tårn og vinger måler møllen 25 meter til vingespids.
- Det er den maksimale højde for en husstandsvindmølle. Hvis det blæser normalt, så producerer den ca. 11.000 kilowatttimer om året, hvoraf mellem 8000 og 9000 går til at holde varmepumpen i gang, siger han.
Lars Christensen tilføjer at investeringen er forrentet i løbet af 8-10 år.
Husstandsvindmøllen er leveret af EcoWind, som har udviklet et hydraulisk system til rejsning af møllen.
- Det giver også en nemmere drift for Peer Nielsen, når møllen skal have service. Det er ikke nødvendigt at få fat i en kran til at lægge møllen ned, fortæller Lars Christensen.
Det er den tredje husstandsmølle Energi Nord har medvirket til at opføre indenfor kort tid. De to andre var i Horne og Brønderslev. Men der går lang tid, inden den næste kommer.
- Interessen er der, men der er tre B’er, som skal være opfyldt. Man skal bo på landet, betale skat og det skal blæse, understreger energirådgiveren.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.