Engell: Claus Hjort laver en blå finanslov

V-regeringen får en borgerlig finanslov med røde særaftaler, siger politisk kommentator, Hans Engell.

Danmark får en økonomisk stram, borgerlig finanslov for 2016.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ifølge Berlingske spare to milliarder kroner ekstra af hensyn til EU's regel om, at et strukturelt underskud højst må være en halv procent af BNP.

- Det har de borgerlige partier en stor interesse i. Hvis regeringen bliver nødlidende efter en finanslov et halvt år efter folketingsvalget, så er det også et nederlag for DF, LA og K, siger Hans Engell.

Hjorts prioriteringer passer perfekt på DF med flere penge til ældre og sundhed, men mindre til ulandshjælp, som skal ned på 0,7 procent af BNP. Samtidig er LA krøbet langt ned fra trætoppen og synes at satse på skattelettelser i foråret, mener han.

Så må K afgøre, om de vil beskære ulandshjælpen. De tabte i sommer kampen om grundskylden, da Hjort fik støtte fra DF, S og R til at få sin kommune-aftale igennem med besparelser i kommunerne, påpeger Hans Engell.

- Hvis K står fast, vil Hjort formentlig invitere De Radikale. Hjort har et stort papskilt på sit kontor i Finansministeriet, hvor der står: "Hvor skal pengene komme fra?". Det stikker han i hovedet på Søren Pape (K-leder, red) ved deres første møde, siger Hans Engell.

Senere i denne valgperiode kan Hjort ifølge Engell lave finanslov med S og R samt DF, hvis han i efteråret først laver en stor dagpengereform med S og DF og i foråret følger op med den store treparts-aftale, som glippede for S-R-SF-regeringen.

- Det kan jeg sagtens se. Hvis en treparts-aftale munder ud i store aftaler med lønmodtagere og arbejdsgivere, så kan Lars Løkke og Mette Frederiksen sætte sig sammen og sy en stor aftale, siger Hans Engell.

I 1987 aftalte Schlüter-regeringen nye arbejdsmarkedsreformer med LO og DA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.