Engell om kritik af Thorning: Helt hen i vejret

Hans Engell mener, at der fifty-fifty chance for, at Helle Thorning bliver FN's flygtningehøjkommissær.

Den kritik, der i lørdagens udgave af Information rettes mod Danmark og Helle Thorning-Schmidt i forbindelse med den tidligere statsministers kandidatur til embedet som FN's flygtningehøjkommissær, er både "malplaceret" og "helt hen i vejret".

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

Den tidligere leder i FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) Jeff Crisp siger i et interview med Information blandt andet, at Danmark presser for hårdt på for at fremme en kandidat, der fagligt ikke er rustet til opgaven.

En vurdering Engell ikke umiddelbart er enig i.

- Hun er jo ikke specialist på området, som nogle af de andre kandidater er, men selvom det godt kan være, de også har et netværk, så er det jo ikke på højde med en tidligere dansk statsministers.

- Vil du have en embedsmand, som har beskæftiget sig med dette område i ti år, eller vil du have en politiker, som har Angela Merkels private mobilnummer. Det er dér, valget skal træffes, siger Engell.

Engell mener heller ikke, at Crisp ser de muligheder, som Helle Thorning-Schmidt åbner for ved at få tildelt embedet.

- Det Crisp ikke forholder sig til, det er, at en kvindelig politiker med et stærkt netværk kan skaffe noget økonomisk funding. Det handler i høj grad om for UNHCR, at skaffe penge til det arbejde, der skal udføres. Millionerne og milliarderne kommer ikke af sig selv.

I artiklen antyder Crisp, at da regeringen i 2014, under Thornings ledelse, ydede en særbevilling på 41 millioner til oprettelse af 75 UNHCR-stillinger, så var det et forsøg fra dansk side på at købe embedet.

Engell kalder beskyldningen for malplaceret og pointerer, at bevillingen fandt sted længe før, at Thornings kandidatur til posten var et emne.

- Kritikken er malplaceret. Beskyldning er jo helt hen i vejret i forhold til tidslinjen i alt det her.

- Desuden er 41 millioner ingenting. Det er peanuts. Det er jo ikke milliarder, Danmark er kommet med, siger han.

Engell mener, at Venstre-regeringen har håndteret Helle Thorning-Schmidts kandidatur lige efter bogen, og har bakket fuldt op om det, og han tilføjer, at Thorning-Schmidt, overfor ham, har ytret stor taknemmelighed for Udenrigsministeriets opbakning til hendes kandidatur.

- Jeg ved positivt, at Helle Thorning-Schmidt er meget taknemmelig for den støtte, hun har fået fra Udenrigsministeriet, siger Engell.

Jeff Crisp lægger ikke skjul på, at han selv støtter sin tidligere kollega i UNHCR, den italienske diplomat Filippo Grandi, der også har været leder for FN's Palæstina-agentur, UNWRA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.