Engell: Pensionsaftale er milepæl i dansk politik

Løkke kaldte forslag om tidligere pension for et bluffnummer, men kommentator roser regeringens nye aftale.

KØBENHAVN:Der var ikke stor tiltro til forslaget, da nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) for knap to år siden lancerede ideen om en ret til tidlig pension for dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte forslaget for det største bluffnummer i dansk politik, men natten til lørdag indgik regeringen en aftale.

Politisk kommentator Hans Engell mener, at aftalen er en stor sejr.

- Det er en milepæl i dansk politik, som de har nået med dette resultat, siger Hans Engell.

Udfordringen har været at lappe på forringelsen af efterlønnen og den automatisk stigende pensionsalder. Desuden var der til at starte med ikke flertal i Folketinget.

Løkke mente, at alle borgere troede, det omfattede dem, fordi det blev præsenteret sådan. Derfor kaldte han det et bluffnummer.

Reelt er der tale om, at 56.000 er omfattet af retten i 2025. Det skønnes, at 24.000 vil benytte sig af den, hvoraf en del ikke vil være nedslidte.

Engell peger på, at ydelsen er på 13.500 kroner, så det vil være et fåtal af raske, der forlader deres job til fordel for ordningen, mener han.

Han understreger, at pensionsaftalen har været Mette Frederiksens allerhøjeste mål i denne periode.

- Den var før og under valgkampen en mærkesag for hende, og det var ved siden af kravet om en etpartiregering det eneste ultimative krav, og det eneste hun har gjort til et muligt valgtema, hvis hun ikke fik det igennem, siger Hans Engell.

Regeringen indgik aftalen natten til lørdag med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Dermed er den bredt forankret i Folketinget.

Ifølge Hans Engell var der forventninger om, at forhandlingerne ville være så svære at nå i mål med, at de kunne ende i Finansministeriet eller Statsministeriet.

Men det lykkes beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at indgå en aftale.

- Det har placeret Peter Hummelgaard som en af de absolut sandsynlige afløsere, den dag Mette Frederiksen træder af som S-formand. Det har placeret ham i superligaen i Socialdemokratiet, siger Hans Engell.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.