Danmark

Enhedslisten: Der er brug for sprøjtefri zoner

Enhedslisten mener, det er svært at nå mål om reduktion i miljøbelastning. De vil have sprøjtefri zoner.

Enhedslisten: Der er brug for sprøjtefri zoner

Enhedslisten vil have en statslig indsats, så der laves zoner, hvor det er forbudt at bruge sprøjtemidler. Partiets miljøordfører Per Clausen siger nu, at der må findes penge til det, så det kan blive en realitet.

- Vandværkerne og kommunerne har ikke de midler, der skal til, hvis landmændene skal have erstatning eller jorden skal opkøbes. Derfor er der brug for en statslig indsats, siger Per Clausen i en kommentar til nye tal af salget af sprøjtemidler.

Sidste år steg salget af sprøjtemidler med hele 19,3 procent i forhold til året før. Det viser branchestatistikken fra Dansk Planteværn, som tidligere hed Dansk Agrokemisk Forening.

Afgifterne på sprøjtemidler stiger fra 1. juli i år. Det sker, fordi regeringen efter mange års voksende forbrug af sprøjtegift vil begrænse miljøbelastningen fra sprøjtemidler med 40 procent i 2015.

- Den markante stigning i salget af pesticider kan gøre det meget svært at nå målet om reduktionen. Jeg frygter derfor endnu en fiasko i indsatsen for at begrænse anvendelsen af farlige sprøjtemidler i dansk landbrug, siger Per Clausen.

Stigningen i salget kan ifølge Dansk Planteværn dække over, at landmændene køber ekstra ind og hamstrer sprøjtemidler, inden afgiftsforhøjelsen slår i gennem.

Men Per Clausen mener, at udviklingen understreger behovet for, at der kommer yderligere gang i den økologiske omstilling.

- Regeringen har sammen med Enhedslisten taget en række initiativer, men yderligere initiativer for at fremme afsætning og efterspørgsel efter økologiske produkter er nødvendige, siger han.

Allerede i finansloven for 2013 er der midler til at afdække, hvor der er et særligt behov for at etablere sprøjtefri zoner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.