Enhedslisten kræver nye skatter for de rige

Enhedslisten vil indføre fire nye skatter, der kan indbringe i alt 6,6 milliarder kroner om året.

Enhedslisten kræver nye skatter for de rige

Den rigeste del af befolkningen står til et ordentligt skattesmæk 1. januar, hvis Enhedslisten får sin vilje under finanslovforhandlingerne til efteråret, skriver Politiken fredag

Partiet fremlægger for første gang sit bud på, hvordan det vil skaffe penge til at tilgodese de svage grupper, som er blevet ramt af regeringens reformer af skat og førtidspension og fleksjob.

Løsningen er ifølge Enhedslisten fire nye skatter, der kan indbringe i alt 6,6 milliarder kroner om året allerede fra næste år.

- Det er meget afgørende for os, at de nye indtægter hentes hos den rigeste del af befolkningen. De slap for at betale til skattereformen, og det skal der rettes op på, siger gruppeformand Per Clausen til Politiken.

Konkret kræver partiet en fordobling af arveafgiften for formuer over 750.000 kroner, en hævelse af skatterne til landbruget, en ekstra afgift på aktiehandler og en såkaldt milliardærskat, hvor de rigeste 49 familier i landet skal aflevere en del af deres formue.

De radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, finder Enhedslistens udspil "meget opportunistisk".

- Jeg kan ikke støtte, at vi skal til at opkræve flere skatter for at bruge dem på overførselsindkomsterne. Det giver ikke vækst og jobskabelse, siger Nadeem Farooq til Politiken.

Anderledes positive toner lyder fra SF's finansordfører, Jonas Dahl.

- Nogle af kravene har SF tidligere foreslået. Jeg mener også, at vi fra SF's side har mere til fælles med Enhedslisten, end vi har med højrefløjen.

- Men det er svært at gå ind i en nærmere debat om forslagene, når regeringen ikke har fremlagt sit eget forslag endnu, siger han til Politiken.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Benny Engelbrecht, siger til Politiken, at "alle krav, der handler om finanslov, må komme, uden at vi på forhånd skyder dem ned. Men det er heller ikke sådan, at mine arme er over hovedet i begejstring".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.