Enhedslisten: Regeringen må droppe støtte til angreb

Regeringen bør opgive støtte til militært angreb i Syrien og arbejde for at opretholde våbenembargo, mener EL.

12. september 2013 17:11 - Opdateret 12. september 2013 17:13

Enhedslisten: Regeringen må droppe støtte til angreb

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fredag morgen møder op i Udenrigspolitisk Nævn, så bør de klart melde ud, at regeringen ikke støtter et amerikansk ledet angreb i Syrien.

Det mener Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Jeg håber, at regeringen vil indse, at det har været en forkert kurs at støtte amerikanernes bombeplaner.

- Jeg håber, at man vil slå fast, at den eneste løsning for de syriske civile er, at man i stedet arbejder for den politiske løsning, som FN foreslår, siger Nikolaj Villumsen til Ritzau.

Udmeldingen kommer, efter at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) over for jyllands-posten.dk fastslår, at det militære pres på Syrien skal opretholdes, selvom Rusland og USA torsdag mødes i Geneve og begynder forhandlingerne om, hvordan krisen i Syrien kan løses:

- Efter at Rusland har blokeret ethvert FN-skridt i to og et halvt år, så pågår der forhandlinger. Det afgørende og det nye har været et militært pres, siger Villy Søvndal til jyllands-posten.dk og fortsætter:

- Det er alene grunden til, at det er lykkedes at bringe situationen så langt. Det er helt afgørende at opretholde det.

- Jeg vil tro, at nævnet synes, at det er godt, at det militære pres har virket.

Mødet i Udenrigspolitisk Nævn kommer, efter at den syriske præsident, Bashar al-Assad, har meldt ud, at han vil acceptere international kontrol af Syriens kemiske våben.

Samtidig dokumentere en FN-rapport overgreb på civile fra både det syriske styre og oprørernes side.

På den baggrund foreslår Nikolaj Villumsen en dansk offensiv for at stoppe tilførslen af våben til Syrien, og et nyt initiativ til afvikling af masseødelæggelsesvåben i hele Mellemøsten.

- Helt konkret foreslår FN stop for levering af våben og pres for en politisk forhandlingsløsning. Det bør Danmark aktivt støtte i stedet for at prioritere bombetrusler med USA, siger Nikolaj Villumsen.

Han mener, at regeringen på Danmarks vegne bør kræve, at EU's våbenembargo genoptages.

- Det er absurd, at vores europæiske nabolande kan finde på at bidrage til en eskalering af blodbadet i Syrien, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...