Enhedslisten stemmer imod elektronisk valg

Danskerne skal ikke stemme elektronisk, da det skader sikkerheden, siger Enhedslistens it-ordfører Stine Brix.

Enhedslisten stemmer imod elektronisk valg

Det er alt for usikkert at lade danskerne stemme elektronisk ved valg i stedet for at sende dem i stemmeboksen med papir og blyant.

Sådan siger Enhedslistens it-ordfører, Stine Brix, og derfor afviser Enhedslisten et lovforslag fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som vil give kommuner lov til at forsøge med digitale valg og folkeafstemninger.

- Det gør stort indtryk på mig, at alle it-eksperter, som udtaler sig om elektroniske valg, er dybt kritiske over for idéen. De mener simpelthen ikke, at man kan garantere sikkerheden, siger Stine Brix i en pressemeddelelse.

København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa kommuner har lovet at deltage i forsøg med e-valg, men Stine Brix mener altså, at regeringen gambler med sikkerheden, når de vil indføre elektroniske valg.

Nu kan stemmeoptællere fra de forskellige politiske partier kontrollere, at valget foregår korrekt, påpeger hun.

- I dag har vi en folkelig kontrol med valget, men hvis vi skal stemme på computere og optælle digitalt, så overlader vi kontrollen til computerteknikere uden mulighed for, at vi kan gennemskue, hvordan valget foregår, siger Stine Brix.

Holland og Irland har afvist e-valg, fordi stemmemaskinerne kunne hackes. Prisen har været mange hundrede millioner kroner.

Den tyske forfatningsdomstol har forbudt e-valg, fordi det skader folkelig kontrol med valget.

- Regeringen bør lytte til erfaringerne fra udlandet og droppe lovforslaget, så vi kan undgå en lignende skandale i Danmark, siger Stine Brix.

Enhedslisten vil forbedre valgsedlerne, så man skal sætte kryds i en boks. Desuden skal der udleveres stemmesedler i stedet for et blankt stykke papir, når man brevstemmer.

Lovforslaget om elektronisk valg førstebehandles torsdag i Folketinget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.