Enhedslistens principprogram bliver sendt på skrump

Partiet vil fastholde den "socialistiske revolutionære politik", men programmet skal være mere lettilgængeligt

Enhedslistens principprogram bliver sendt på skrump

Enhedslisten sætter for første gang ord på, hvad der skal ske med partiets principprogram med dets mange ord om revolutionen, herskende klasser og forsøget på at "erstatte centrale dele af statsapparatet med nye folkemagtsorganer".

Forud for Enhedslistens årsmøde i bededagsferien foreslår hovedbestyrelsen, at nok skal principprogrammet "fastholde partiets socialistiske revolutionære politik", men på to områder sker der alligevel en mindre revolution, skriver Information.

For det første skal det 32 sider og 15.519 ord lange principprogram skæres ned til maksimalt 10 sider.

Og for det andet skal principprogrammet "være tilgængeligt for medlemmer og interesserede, også selv om man hverken har lang politisk skoling eller akademisk uddannelse som forudsætning", som det hedder i hovedbestyrelsens årsmødeforslag.

Sundhedsordfører Stine Brix, som er medlem af hovedbestyrelsens såkaldte programgruppe, fortæller ifølge Information, at netop disse to ønsker går igen, når afdelingerne bliver spurgt om, hvad de ønsker ændret i principprogrammet.

- Der er først og fremmest et ønske om, at det skal være et program, som er meget mere principielt, siger hun.

Hun peger på, at der i dag for eksempel er et langt afsnit om miljøpolitikken, som er detaljeret helt ned til spørgsmålet om, hvilke byggematerialer som er gode at bruge.

- Det er elementer, som er blevet stemt ind i programmet. Derfor foreslår vi, at nogle af disse delelementer bliver pillet ud - og måske bliver til nogle selvstændige papirer - så principprogrammet forholder sig til, hvordan Enhedslisten ser samfundet.

- Hvordan forstår vi kapitalismen? Og hvilke visioner har Enhedslisten? Men vi laver ikke et andet parti eller et andet grundlag, siger Stine Brix til Information.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, var blandt dem, der tilbage i 2003 skrev det nuværende principprogram. I dag vil Per Clausen ikke tage forskud på, hvad der ender med at stå i principprogrammet.

- Enhedslistens politiske grundprincipper skal fastholdes - det ville jo også være overraskende, hvis man startede med at sige: Nu laver vi alle principperne om. Så det gør vi ikke. Men nu har vi en køreplan, siger han til Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst