Lokalpolitik

Er det borgernes opgave at råbe op ?

I Skagen sker det den ene gang efter den anden, at kreative bygherrer overtræder lokalplaner

En høj og uskøn gavlspids på Kjeldergangen rager nu to meter op over rygningen på nabohuset. De to længehuse var tidligere omtrent lige høje. Foto: Peter Broen

En høj og uskøn gavlspids på Kjeldergangen rager nu to meter op over rygningen på nabohuset. De to længehuse var tidligere omtrent lige høje. Foto: Peter Broen

SKAGEN:- Det kan ikke være meningen, at det er borgerne, som skal råbe op for at standse byggeri, der strider mod lokalplanen, siger Henrik Lehn-Jensen.

Han undrer sig over, at det alligevel er netop det, der sker gang på gang i Skagen. Senest på Kjeldergangen 3.
I forsommeren bliver det bevaringsværdige hus på adressen revet ned.
Politikerne havde givet tilladelse til en ” bevarende” ombygning. Der er politisk fokus på bevaring i Skagen, og kommunen indgav politianmeldelse mod ejeren.
I løbet af sommeren skyder et nyt hus op på grunden. Det er højt. Meget højt. Det er der ikke nogen, der reagerer på. Måske fordi Kjeldergangen 3 ligger pakket ind bag nabohuse, som benyttes til ferieboliger.
Det oprindelige hus på Kjeldergangen 3 var lille og lavloftet. Det nye rager snart højt op over nabohuset, som det er sammenbygget med.
Frederikshavn Kommune laver 10. okt, en opmåling af Kjeldergangen 3, men foretager sig ikke yderligere.
Lehn-Jensen bor på Østre Strandvej tæt ved Kjeldergangen, og sammen med en anden genbo laver han en opmåling af højdeforskellen mellem Kjeldergangen 3 og nabohuset. De sammenligner med tegninger, som var til nabohøring et år tidligere og konstaterer, at det nye hus er to meter højere end nabohuset. I tegningsmaterialet, som var i nabohøring, er forskellen 85 cm.
De ved ikke, at en kommunal sagsbehandler 6. juli har udstedt en tilladelse til et nyt og højere hus. Højdeforskellen er dog skitseret til kun ca. 120 cm på tegningerne.
- Det oprindelige projekt er udvidet og forhøjet signifikant. Hvordan kunne det ske uden en ny nabohøring og uden, politikerne var inde over, spørger Henrik Lehn-Jensen. Han kontakter byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen (S).
24. okt. foretager kommunen en ny opmåling, og dagen efter påbyder kommunen byggeriet stoppet på grund af den misvisende tegning. Ejeren risikerer en bøde for overtrædelse af byggeloven og en hel del besvær med at få sit næsten færdige hus lovliggjort.
- Men hvad skal vi med en bevarende lokalplan, hvis man slipper af sted med, i resterne af det gamle Østerby, at bygge et nyt hus, som er brutalt højere end det gamle længehus, det er bygget sammen med, spørger Henrik Lehn-Jensen.
Tirsdag besigtiger plan- og miljøudvalget åstedet for Skagens nye byggeskandale.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.