Børnepasning

Er dit barn hyperaktivt og aggressiv?

Emil har krudt i numsen, når han kommer i børnehaven. Hen på formiddagen bliver han mere rolig men også meget irritabel, og han skal ikke provokeres meget, før han råber eller sparker.

Sund mad giver sunde børn.

Sund mad giver sunde børn.

Mange børn oplever, at deres humør og overskud svinger meget i løbet af dagen. Mange pædagoger og lærere kæmper dagligt med konsekvenserne af dette. Og der er efterhånden sat mange pædagogiske tiltag i gang for at hjælpe disse børn til en bedre trivsel. Nogle pædagoger er nu også ved at inddrage viden om kostens indflydelse på adfærd og indlæring. Der er lavet mange projekter både i ind- og udland, der har vist en gavnlig effekt af sund kost til de urolige børn. Tony Knezovic er souchef i en børnehave, hvor de længe har haft fokus på kostens indflydelse på børnenes trivsel. - Vi har haft besøg af en ernæringskonsulent fra levnedsmiddelstyrelsen i Århus. Til et forældremøde viste konsulenten, hvor meget sukker diverse fødevarer indeholder. Det blev en øjenåbner for mange. Det var meget tydeligt, hvad sukkeret gjorde ved vores børn, og vi kunne hver især udpege forskellige situationer, hvor børnene havde reageret på deres sukkerindtag. Vi gik derefter i gang med at udarbejde en madkultur for børnehaven. Vi udleverer vores madkultur på skrift til vores forældre, derefter tager vi en snak om, hvilke forventninger vi har til deres børns kost. Det tilstræbes, at der ikke er hvidt brød i madpakken. Madpakken skal være varieret og fyldt med grønt og groft mad. Sukkeryoghurten er bandlyst, fortæller Tony Knezovic. Vores forældre har taget godt i mod vores initiativ, da de kan se, hvad den ændrede kost gør ved deres børn. De kommer og beder om vores opskrifter eller spørger os til råds om madpakken. Bedre indlæringsevne I børnehaven oplever vi at vores børn har et større overskud og forbedret indlæringsevne. De har nemmere ved at skabe brugbare sociale relationer med hinanden. Det nytter jo ikke at hælde benzin på en dieselmotor!, fortsætter han. Desuden arbejder vi med madlavning som et målrettet pædagogisk værktøj. Det er meget nemmere at motivere vores børn til en anden form for madvaner, når de selv har haft fingrene i det. Vores køkkenhave er et meget populært sted. Desuden er der run på bærbuskene i vores skov, og det er ikke altid, at vi får bærrene med hjem. Urolige børn og biokemi Bag kurset "Urolige børn" står de to kostvejledere Anja Tofthøj Warrer og Hanne Heinrich. De har masser af teoretisk viden om, hvad kosten rent biokemisk gør ved børnene og mange ideer til, hvordan man får den sunde mad i børnene. - Mange børn er meget kræsne, og det kan virke uoverskueligt at få dem til at sætte tænderne i f.eks. grønsager. Men der er meget man kan gøre for at kildre børnenes interesse for den sunde mad. Små skridt - det behøver ikke at være en helt revolution. Det vigtigste er at komme i gang, fortæller Hanne Heinrich. Det er de voksne omkring barnet, der skal være gode rollemodeller og gå foran med den sunde kost. Både i familien og i institutionen trives såvel børn som voksne bedre, hvis børnene får fyldt den rette benzin på motoren. Kurset om kost til urolige børn afholdes næste gang i Århus og henvender sig til såvel forældre som fagpersoner. For yderligere information - klik ind på: