Er dit hus steget i værdi? Tjek det her

En ny hjemmeside giver dig nu mulighed for tjekke, om dit hus er blevet mere eller mindre værd.

De senere år har flere danskere med glæde kunnet konstatere, at finanskrisen er bag os, og at huspriserne er for opadgående. Men hvor meget er dit hus eller din ejerlighed egentlig steget i forhold til lignende boliger i området?

Det spørgsmål kan du nu få svar på, når det nye website Bolighed.dk går i luften. Hjemmesiden er udviklet af bankerne Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank, og ved at indsamle data fra BBR-registret og Google Maps samt sammenligne handelshistorik har siden boligdata fra cirka 1,25 millioner danske ejerboliger.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener man, at den nye hjemmeside er et interessant alternativ på boligmarkedet. Det fortæller cheføkonom Troels Theill Eriksen.

- Hjemmesiden trækker på offentlige registre. Det vil sige, at de data, siden benytter sig af, har andre aktører også adgang til og bruger i forskellige sammenhænge. Ved at benytte de offentlige registre, benytter man det bedste register, der er til rådighed, medregnet den usikkerhed, som vi ved, der er i BBR-registret.

- Selvom denne side trækker på mange af de samme data, som andre boligsider også gør, så samler den dataen på en pædagogisk måde. Det skal derfor blive spændende at se, hvordan folk vil tage siden til sig, siger Troels Theill Eriksen.

Ud over at fremstå pædagogisk gør Bolighed.dk det nu også muligt at sammenligne priserne på alle boligerne, som er i registret, og ikke kun de boliger, der er til salg.

Selvom den nye hjemmeside har nogle nye interessante funktioner, hæfter Troels Theill Eriksen sig ved, at man ikke automatisk skal satse på, at vurderingerne på hjemmesiden er fuldstændig korrekte.

- Hjemmesiden har nogle vurderingsestimater, hvor du kan få en anslået værdi på din bolig. Dette element er selvfølgelig behæftet med en vis usikkerhed, da der ikke ligger en fysisk besigtigelse (af huset red.) bag vurderingen.

- Når du foretager en fysisk besigtigelse af ejendommen, vil du altid være i stand til at se, hvor nye vinduerne er, hvordan gulvene er, og om der er fugt i kælderen med mere. Alle de parametre kan de ikke få med i deres vurdering, men det er en helt fin indledende indikator for prisen på ens ejendom, siger han.

Hos Bolighed.dk er man klar over, at der kan være en faldgrube ved, at vurderingerne på hjemmesiden ikke bunder i besigtigelser af ejendommene. Det fortæller direktør Niels Ranum til Ritzau.

- Selvfølgelig kan der være en herlighedsværdi eller et nyt køkken, som ikke indgår i beregningerne, og derfor tilbyder vi også, at man kan få en ejendomsmæglers mere konkrete vurdering, siger Niels Ranum.

Men han mener alligevel, at danskerne nu får en ny vinkel på boligmarkedet, som også kan gøre det lettere ved eksempelvis boligsalg.

- Bolighed giver danske boligejere et kig ind i deres bolig, som de aldrig har haft før. Det betyder blandt andet, at du for første gang kan følge udviklingen i værdien på din bolig og teste interessen blandt potentielle købere. Dermed får du langt bedre forudsætninger for at følge med i og handle på din situation som boligejer, mener Niels Ranum.

Det får du ud af den nye boligside:

- En maskinel beregning af din boligs anslåede værdi, og et udtryk for, om din boligs kvadratmeterpris ligger højere eller lavere end gennemsnittet for lignende boliger.

- Du kan se værdiudviklingen for de seneste 12 måneder, som er estimeret med udgangspunkt i historiske data for salg af lignende boliger i samme område.

- Mulighed for på et kort at se værdier, priser og liggetider for andre boliger i dit nabolag.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.