Er dit køleskab en bakteriebombe?

Er det udelukkende den lave temperatur der gør, at der ikke vælter en dunst ud af køleskabet, når du åbner det? Der er mange gode grunde til at forkæle køleskabet med vand og sæbe.

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Danskerne gør nemlig kun kølekskabet rent tre-fire gange årligt, og det er alt for sjældent, advarer sundhedseksperter. Det skriver Søndagsavisen.dk, som har fået danskernes køkkenhygiejne undersøgt af analysefirmaet Interresearch. Der er nemlig risiko for opkast, diarre og det, som er værre, når bakterierne får lov til at mæske sig blandt madvarerne, advarer Morten Lisby, udbrudskoordinator i Fødevareregion Øst, skriver politiken.dk Kræftfremkalende skimmelsvampe »Det værste er skimmelsvampe, der opstår, hvis der er spildt noget, eller der ligger gamle madrester i det fugtige miljø. De kan danne giftstoffer, og nogle af dem kan være meget skadelige for kroppens celler«, siger Morten Lisby. Skimmelsvampe mistænkes endda for at være kræftfremkaldende, når de findes på visse fødevarer. - Så lever du med et snavset køleskab et helt liv, kan det have virkelig skadelige effekter på din krop,« siger Morten Lisby. Undgå slatne grøntsager Der er ikke kun den glemte placticbøtte bag mayonaisen, som kan give immunforsvaret noget at arbejde med, fortæller Michael Réne, levnedsmiddelingeniør ved Professionshøjskolen Metropol. »De værste sygdomsfremkaldende bakterier gemmer sig ofte nede i grøntsagsskuffen, « siger han. Er skuffen proppet med slatne, våde gulerødder og halvspirede kartofler, er det en potentiel bakteriebombe, der kan forurene ellers frisk pålæg på øverst hylde. Når man roder rundt i køleskabet, , hvirvler man nemlig bakterier og skimmelsvampe op i små luftbårne partikler, der farer rundt i hele køleskabet, lyder forklaringen. Jordbakterierne spreder sig Der må ikke komme jord ind i køleskabet. Den jord, der er på grøntsager, bliver opløst, når de bliver fugtige, og så formerer bakterierne sig til resten af køleskabet, skriver politiken.dk. En gang om ugen Ifølge Søndagsavisens undersøgelse er der kun syv procent af danskerne, som gør køleskabet rent mindst en gang om ugen, og det er for lidt, mener eksperterne. Tag madvarerne ud, tjek holdbarheden, og gør køleskabet rent med vand og sæbe. Er der synligt snavs som kødsaft eller mælk, skal du tørre det væk med det samme med køkkenrulle.