Udland

Erdogan advarer Nato mod at give asyl til kupmagere

- Hvordan kan en soldat som har vært involveret i at planlægge et statskup, være ansat i Nato? spørger Erdogan

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer Nato-lande mod at give asyl til "terroristsoldater", som var involveret i sommerens militære kupforsøg mod hans regering.

Erdogan og hans regering har gennemført omfattende udrensninger siden kupforsøget i juli. På den baggrund har flere tyrkiske officerer, som er udstationeret i Nato-lande søgt asyl der, hvor de opholder sig.

- Hvordan kan en terrorist, en terroristsoldat, en soldat som har været involveret i at planlægge et statskup, være ansat i Nato? Det kan de ikke gøre, siger Erdogan, som mandag mødes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Istanbul.

Hvor mange officerer der er på tale, er uklart. Det har hverken Erdogan eller Stoltenberg udtalt sig om.

Stoltenberg bekræftede fredag, at Tyrkiske militærfolk, der er posteret ved Natos hovedkvarter i Bruxelles, har anmodet om asyl. Han siger, at han vil tage spørgsmålet om menneskerettigheder op med de tyrkiske myndigheder.

Stoltenberg sagde fredag, at hvert enkelt Nato-land må tage stilling til de asylansøgninger, som de modtager.

Siden kupforsøget er over 100.000 mennesker fra Tyrkiets militær, retsvæsen, medier og embedsværk blevet enten anholdt, suspenderet eller afskediget.

Omkring 170 aviser og andre medier er blevet lukket. Journalister siger, at præsidenten tager et fuldstændigt kvælertag på det, der er tilbage af den frie presse i landet.

De vestlige lande og menneskerettighedsorganisationer har kritiseret masseanholdelserne. Flere mener, at Erdogan bruger situationen til at udrense politiske modstandere.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.