Udland

Erdogan erklærer undtagelsestilstand i tre måneder

Den tyrkiske præsident erklærer undtagelsestilstand for at håndtere truslen fra Gülen-bevægelsen.

Turkish President Tayyip Erdogan leaves following a news conference at the Presidential Palace in Ankara Foto: Reuters/Umit Bektas

Turkish President Tayyip Erdogan leaves following a news conference at the Presidential Palace in Ankara Foto: Reuters/Umit Bektas

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærer onsdag aften tre måneders undtagelsestilstand efter det mislykkede kupforsøg i weekenden.

Det sker, for at man hurtigt og effektivt kan håndtere Gülen-bevægelsen, der ledes af Fethullah Gülen, som Erdogan har beskyldt for at stå bag kupforsøget.

Erdogan siger i en tv-transmitteret tale fra præsidentpaladset i Ankara efter et fem timer langt møde i Tyrkiets nationale sikkerhedsråd, at undtagelsestilstanden er nødvendig "for hurtigt at fjerne alle de elementer af terrororganisationen, som var involveret i kupforsøget".

Undtagelsestilstanden skal formelt godkendes af regeringen og træder derefter i kraft, så snart beslutningen er bekendtgjort i det tyrkiske lovtidende.

De nye regler vil give præsidenten og regeringen beføjelser til at vedtage ny lovgivning og til at begrænse eller suspendere en række frihedsrettigheder uden om parlamentet.

Den tyrkiske præsident understreger i forbindelse med udmeldingen, at beslutningen er i overensstemmelse med principperne for den tyrkiske retsstat.

Ifølge Erdogan vil beslutningen være med til at styrke friheden i befolkningen.

Den tyrkiske præsident luftede allerede i weekenden ideen om at genindføre dødsstraf i Tyrkiet.

Udmeldingerne mødte straks modstand og bekymring både fra menneskerettighedsorganisationer og fra flere EU-ledere. Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), mener ligefrem, at Tyrkiet bør være færdigt som kandidatland til EU-medlemskab, hvis dødsstraffen bliver genindført.

I et svar til kritikerne i udlandet gentager Erdogan onsdag, at han vil skrive under, hvis det tyrkiske parlament træffer beslutningen.

- Verden består ikke kun af Den Europæiske Union. Har man dødsstraf i USA, Rusland og Kina og mange andre lande? Ja, sagde præsidenten tidligere på aftenen onsdag i et interview med tv-stationen al-Jazeera.

- Hvis parlamentet træffer beslutningen, så er det de ansvarlige myndigheders pligt at bane vejen for, at denne straf bliver genindført, sagde han.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.