Udland

Erdogan lægger op til forhandlinger med PKK

Tyrkisk leder ser behov for at tale om diplomatiske, sociale og økonomiske forhold med kurdere.

Erdogan lægger op til forhandlinger med PKK

Den tyrkiske premierminister, Tayyip Erdogan, signalerer, at nye forhandlinger mellem den tyrkiske stat og militante kurdere er mulige.

Det sker på et tidspunkt, hvor den tyrkiske regering står over for tiltagende separatistisk vold i de sydøstlige områder.

Medlemmer af den tyrkiske efterretningstjeneste har i de seneste år været i kontakt med repræsentanter for Kurdistans Arbejderparti (PKK) i et forsøg på at få afsluttet konflikten, men forhandlingerne brød sammen.

- Men der kan komme flere forhandlinger, siger Erdogan i et tv-interview, som blev sendt på Kanal 7 sent onsdag.

Erdogan nævnte også forhandlinger om PKK- lederen Abdullah Öcalan, der sidder fængslet på en ø syd for Istanbul.

- Der er en militær og sikkerhedsmæssig dimension, men der er også diplomatiske, sociale, økonomiske og psykologiske dimensioner, siger Erdogan på et tidspunkt, hvor Tyrkiet ellers har anlagt en stadigt hårdere kurs over for PKK.

Erdogans udtalelser kom efter, at det største prokurdiske parti havde opfordret til forhandlinger. Tyrkiet har også sat konflikten i forbindelse med udviklingen i Syrien.

Siden valget i 2011 har konflikten med PKK kostet over 700 mennesker livet.

PKK betragtes af Tyrkiet og store dele af det internationale samfund som en terrororganisation. Gruppen greb til våben i den sydøstlige del af Tyrkiet i 1984 og udløste en konflikt, der hidtil har kostet omkring 45.000 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.