Erdogan skriver historien om: Muslimer opdagede Amerika

Et kontroversielt dagbogsnotat fra Columbus er baggrund for Erdogans nyskrivning af historien om Amerika.

Recep Erdogan - omskriver verdenshistorien. Foto: Petros Karadjias/AP/POLFOTO
Udland 15. november 2014 18:26 - Opdateret 15. november 2014 18:33

Tyrkiets præsident griber chancen for at skrive om på den mest udbredte historieudlægning om opdagelsen af Amerika.

Det var ikke den genovesiske opdagelsesrejsende Christopher Columbus, som fandt det store kontinent, men derimod muslimer, som ankom til Amerika flere århundreder tidligere ifølge Recep Tayyip Erdogan.

- Kontakten mellem Latinamerika og Islam går tilbage til det 12. århundrede. Muslimer opdagede Amerika i 1178 og ikke Christopher Columbus, siger Erdogan på en kongres for muslimske ledere i Istanbul lørdag.

- Muslimske søfolk ankom til Amerika i 1178. Columbus nævner eksistensen af en moské på en bakketop på den cubanske kyst.

Tyrkiet ønsker ifølge Erdogan, som tidligere på året blev præsident efter en årrække som premierminister, at stå for opførelsen af en moské på det sted, som Columbus har nævnt i sin dagbog.

- Det vil jeg tale med mine cubanske brødre om. En moské vil ligge perfekt på det sted i dag.

Ifølge gængs og international historieskrivning ankom Christopher Columbus til Amerika i 1492, da han søgte en ny vandvej til Indien.

Erdogans påstand om muslimers opdagelse af Amerika er imidlertid ikke ny. Den har blandt andet været præsenteret af en islamforsker for 20 år siden.

Historikeren Youssef Mrouehs artikel fra 1996 er baseret på dagbogsnotater fra den opdagelsesrejsende fra Genova, men tolkningen er kontroversiel, da Columbus' tekstpassage normalt bliver læst som en reference til landskabets udformning.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...