Udland

Erfaren brite skal være EU's kommissær for sikkerhed

Julian King er udpeget af britisk regering til EU-Kommissionen efter beslutning om at forlade EU.

British diplomat Julian King poses in this undated handout photo released to Reuters in London Foto: Reuters/Handout

British diplomat Julian King poses in this undated handout photo released to Reuters in London Foto: Reuters/Handout

EU-Kommissionens formand har besluttet at gøre den britiske kandidat til kommissionen, Julian King, til kommissær for sikkerhed, skriver flere nyhedsmedier.

Det var den tidligere britiske premierminister David Cameron, der udpegede King som det britiske medlem af kommissionen.

Jonathan Hill valgte at træde tilbage som EU-kommissær, efter at de britiske vælgere 23. juni ved en folkeafstemning afgjorde, at Storbritannien skal forlade EU.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kan ikke på egen hånd udnævne King. Briten skal også godkendes af EU-Parlamentet.

Posten, som King er tildelt, skal beskæftige sig med bekæmpelse af terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberforbrydelser.

Det indebærer blandt andet at "opgradere Europols antiterror-center", siger Juncker.

King ventes at møde op i EU-Parlamentet for at blive grillet af medlemmerne i begyndelsen af efteråret. Der er lige nu alt andet end positive følelser over for Storbritannien blandt et stort flertal af parlamentets medlemmer.

King er en erfaren diplomat, som tidligere har fungeret som stabschef for to tidligere britiske topembedsmænd i EU: Tidligere kommissær Peter Mandelson og tidligere udenrigspolitisk chef Catherine Ashton.

Han har også været britisk ambassadør i Irland, som er det land, der formentlig vil komme til at lide hårdest under et brexit. Senest har han været Storbritanniens ambassadør i Frankrig.

Den konservative britiske regering tøver fortsat med at aktivere artikel 50 i EU-traktaten om udmeldelse af EU. Når det sker, indledes en to år lang proces, der afsluttes med, at båndene mellem EU og Storbritannien kappes.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.