Butikstyve slår til i Nordjylland: Her er, hvad de særligt går efter

Butikstyve findes næsten overalt - de stjæler bøffer og vin, siger en af varehuscheferne

Varehuschef Thomas Nøhr Andersen, der netop er blevet chef for Føtex Eternitten, oplever en stor stigning i antallet af butikstyverier. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Varehuschef Thomas Nøhr Andersen, der netop er blevet chef for Føtex Eternitten, oplever en stor stigning i antallet af butikstyverier. Foto: Henrik Bo

NORDJYLLAND: Købmand Kristian Rysgaard Stærk oplever det i sine seks Spar-butikker i Thisted, Tilsted, Koldby, Snedsted, Hvidbjerg og Bedsted.

Føtex på Eternitten i Aalborg beskriver det som slemt. 

Antallet af butikstyve er eksploderet, og det er det også for købmand Kristian Rysgaard Stærk, som han fortæller i Nordjyske 27. september.

- Det er ganske "almindelige" mennesker, der pludselig panikker og gør sig til butikstyv, fortæller Kristian Rysgaard Stærk.

Antallet af indbrud og butikstyverier er steget med 27 procent på blot et år, viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

I Nordjylland ser det værst ud i Aalborg

Tyve slår til i store byer

Og det er, som det plejer - for det er i de største byer, der er flest butikstyverier, viser analysen også, selv om kommuner som Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Thisted også følger godt med.

- Det ser rigtig slemt ud i Aalborg. Det er hele tiden blevet værre. Det er de dyrere varer som kød, vin og elektronik, de går efter, siger Thomas Nøhr Andersen, der nu er chef i Føtex Eternitten.

Ikke en eneste butikstyv er til gengæld registreret på Læsø.

Antallet af tyverier og indbrud er nu på næsten samme niveau som for 10 år siden.

I de mellemliggende år har der været færre tyverier.

Det er rigtigt ærgerligt, siger Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

- Det kan være en tidskrævende og dyr affære først at forebygge tyveri i form af  overvågning og vagt, og hvis det så alligevel sker, skal man snakke med politi og måske forsikring, siger han.

Fristelsen er blevet større

Lasse Lundqvist ved ikke præcist, hvorfor vi oplever denne stigning i butikstyverier.

Han mener, at det kan skyldes, at priserne er steget så markant i 2022.

- Så fristelsen ved at stjæle er blevet større. Samtidigt er der nok også nogen, der fejlagtigt tror, at butikkerne scorer kassen, så det i deres hoved bliver mere legitimt med butikstyveri, siger han.

Antallet af butikstyverier er ellers faldet støt år for år fra 2014 med 21.060 butikstyverier til 15.804 i 2021. Herefter voksede det igen på blot et år til 20.096 i 2022. Det svarer til en stigning på 27 procent.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.