Byggeri-forhandler: Skal finde løsninger på et knivsæg

Det bliver nogle sværere forhandlinger end vanligt på byggeriets område ifølge forhandler.

Det bliver en dans på en knivsæg at finde en aftale for byggeriets område ved de kommende overenskomstforhandlinger.

I hvert fald ifølge vicedirektør i Dansk Industri Niels Grøn.

Byggeriet har ofte været et smertensbarn ved overenskomsterne.

3F har ved flere lejligheder luftet utilfredshed med, at byggebranchen ifølge fagforeningen er plaget af underbetaling til udenlandsk arbejdskraft.

Tidligere har 3F Byggegruppen fremført, at udenlandsk arbejdskraft i byggeriet får 12-13 procent mindre i løn end dansk.

Utilfredsheden med de indgåede overenskomster er ofte også større i byggeriet. I 2017 stemte et flertal på 77 procent nej til overenskomsten, mens et snævert flertal på 54 procent stemte ja i 2020.

Forslaget fra lønmodtagernes side har været, at man hæver mindstelønnen for bringe lønningerne tættere på lønningerne til danske bygningsarbejdede.

Det ønsker arbejdsgiverne ikke. De frygter, at det vil præge den generelle løndannelse.

De vanlige vanskeligheder med at nå et kompromis på byggeriets område har i år fået en forstærkende faktor. Det er heller ikke gået hen over hovedet på forhandlerne ifølge Nils Grøn.

- Ingen af de eksisterende forhandlere har prøvet at forhandle i et scenarie, som vi er i lige nu. Med en galoperende, måske aftagende inflation. En markant udhuling af reallønnen i 2022, siger han.

- Samtidig kommer vi fra et udgangspunkt, hvor vi har haft en højkonjunktur ikke mindst i byggeriet. Vi har haft fuld beskæftigelse. Vi har haft virkelig tryk og måske en overophedning mange steder.

Det betyder, at rummet for, hvor parterne kan nå et kompromis, er blevet mindre.

- Vi står på en vakkelvorn platform uden voldsomme muligheder for at se alt for klart, hvad der sker om tre, seks eller ni måneder. Det er en helt exceptionelt anderledes situation, end i vi har set i rigtige mange fornyelser, siger Nils Grøn.

- Vi kommer til at skulle finde løsninger på et knivsæg. Vi kommer til at have et fokus på, hvor er skillelinjen er med at få en aftale og samtidig ikke sætte virksomhedernes konkurrenceevne på spil.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.