Coronakrisen koster Danmark milliarder i direkte udgifter
Der er brugt 80 milliarder på direkte coronaudgifter til og med juni. Det er kun mindre del af alle udgifter.
Økonomiske hjælpepakker til virksomheder, værnemidler og testindsatser har kostet Danmark milliarder under coronakrisen.
Der har været 80,1 milliarder kroner i direkte identificerbare coronarelaterede udgifter fra marts 2020 til og med udgangen af juni i år. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.
Størstedelen af pengene er brugt på økonomisk kompensation til virksomheder under krisen. Beløbet løber op i 56,9 milliarder kroner.
Knap en fjerdedel - 18,5 milliarder kroner - er udgifter direkte relateret til sundhedsområdet. For eksempel værnemidler og test uden for hospitaler.
Det er ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard, Syddansk Universitet, en ret stor ekstra udgift. På området bruges normalt 190 milliarder kroner om året.
- Så kan man spørge, om det er for meget. Og det er det jo ikke, hvis det har gjort, vi kom forholdsvis let igennem coronabølgerne.
- Vi fik ikke den tredje bølge i foråret - den får vi først nu, hvor andre får bølge fire. I det lys er knap 19 milliarder måske ikke voldsomt meget, siger han.
Selv om der altså er brugt milliarder i direkte udgifter, udgør det kun en mindre del af de totale udgifter.
I perioden har der været drifts- og kapitaludgifter for offentlig forvaltning og service for i alt 1874 milliarder kroner. Coronaudgifterne udgør altså kun en mindre del heraf.
De direkte udgifter til corona ventes at stige. Siden juni er der blandt andet brugt yderligere 8,8 milliarder kroner på hjælpepakker.
Derudover forventes der også at blive udbetalt op mod 15,8 milliarder kroner til aflivningen af mink under corona.
Det blev sidste efterår besluttet, at alle mink skulle aflives, da der var set stigende smitte med coronavirus. Det frygtedes at kunne give problemer for vaccinerne.
Det endte med et uskønt forløb, hvor der først ikke var hjemmel til beslutning. Det kom dog senere. Aktuelt undersøges forløbet op til beslutningen af en kommission.
/ritzau/