Covid-19 trækker spor i Nordjylland: Sådan rammes rejsebranchen

Mange spørger til, hvordan vilkårene er hvis de booker en rejse til en destination, der efterfølgende bliver ramt af et virus-udbrud

Great Dane Airlines flyver for blandt andre Bravo Tours fra Aalborg. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen <i>Kim Dahl Hansen</i>

Great Dane Airlines flyver for blandt andre Bravo Tours fra Aalborg. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen

Rettelse: Der er konstateret corona-smitte på Gran Canaria

NORDJYLLAND:Coronavirussen trækker sine tydelige spor rundt omkring, efterhånden som dagene går. Også i rejsebranchen, hvor både store og små mærker, at virusset har bidt sig fast.

Hos Suncharter, der har base i Aalborg, er man stadig ganske fortrøstningsfuld, idet bureauets sommerrejsemål - endnu i hvert fald - ikke befinder sig i Udenrigsministeriets sigtekorn.

- Jeg vil lyve, hvis jeg siger, at vi ikke kan mærke det. Men vi går heller ikke grædende hjem om aftenen. Lige nu er generelt en lidt mat periode, fordi folk har mere fokus på sommerferien, men der er da bestillinger på rejser her i foråret.

- Vi følger selvfølgelig løbende situationen og Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og hverken Madeira eller Gran Canaria er ramt, og det håber vi da holder. Men det er jo svært at vide, hvad der sker fremover, siger salgschef Kjeld Gadegaard fra Suncharter.

Generelt får bureauet en del henvendelser fra kunder, der sidder og overvejer at bestille sommerferie et sted i Europa - kunder, der gerne vil vide, hvordan de skal forholde sig til et eventuelt udbrud af virussen på det valgte rejsemål.

- Vi følger jo Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og hvis et af vores rejsemål får det røde kryds derfra, så handler vi på det. Rejsende på destinationen bliver hentet hjem, og kunder, der har bestilt rejser, får deres penge retur - når folk får det at vide, så har de fleste ikke noget problem med at bestille en rejse, siger Kjeld Gadegaard.

Suncharter sender ikke gæster af sted på skiferie, så firmaet er ikke direkte berørt af situationen i Norditalien.

Et fald i salget

Hos Bravo Tours, der er en anden af de store operatører fra Aalborg Lufthavn, lyder nogenlunde samme melding fra direktør Peder Hornshøj.

- Det har haft en stor effekt - det daglige salg er gået ned - men vi har dog ikke haft nogen aflysninger, hverken aktuelt eller senere i marts, på grund af coronavirus, siger Peder Hornshøj.

Han skønner, at Bravo Tours i øjeblikket sælger mellem 50 til 75 procent af de antal rejser, man solgte på samme tid sidste år. Så det er et ret markant fald.

- Men der er ikke tale om den store katastrofe endnu, siger Peder Hornshøj.

Han kan også berolige kunderne med, at man bestille en rejse med ro i sindet i forhold til de enhver tid gældende rejsevejledninger.

- Hvis en destination får det røde kryds, så stopper vi selvfølgelig med at flyve derned, samtidig med at vi henter gæsterne, der allerede er på stedet, hjem. Det er der helt klare planer for, hvis det skulle ske. Det tror jeg nu ikke, at det kommer til, men man er sikret.

- Det er jo fordelen ved at købe en pakkerejse, hvad enten det er hos os eller andre. Når det er en pakkerejse, så ved du, at du er sikret i de her tilfælde. I modsætning til hvis du køber flybilletterne et sted og selv booker hotellet et andet sted, siger Peder Hornshøj, og tilføjer med et lille smil, at hvis man kan rejse inden for de næste par uger, så er der sikkert en billig rejse at finde her og der.

Bravo Tours har kun en snedestination, og det er Andorra - hvor der ingen problemer er med coronasmitte.

Aflyste arrangementer - ingen busture

I en anden ende af branchen opererer Jørns Busrejser i Brønderslev. Firmaet er ikke selv rejsearrangør, men leverer transport, og firmaet har tydeligt mærket alle de aflyste arrangementer, der været i weekenden og i den nærmeste fremtid.

- Alle turene med gæster til de store arrangementer er jo aflyst, så vi er da ramt af det. Det positive ved det er, at arrangørerne snakker om at gennemføre arrangementerne senere, og så bliver der jo kørsel med gæsterne til den tid, men det hjælper ikke så meget her og nu, siger Mattias Thomsen, der er driftschef ved Jørns Busrejser.

Der er ikke tale om, at chauffører er sendt hjem, fortæller Mattias Thomsen. Men også et busselskab i Brønderslev mærker det, når verden går af lave på grund af et kinesisk virus.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.