Efter store konflikter: Nu er der nyt om de hollandske bomtrawlere

Danske fiskere har taget sagen i egen hånd

Fiskerne ved Thorup Strand er nogle af dem, der har råbt op over de hollandske bomtrawlere i Skagerrak og Nordsøen. Arkivfoto: Martin Damgård

Fiskerne ved Thorup Strand er nogle af dem, der har råbt op over de hollandske bomtrawlere i Skagerrak og Nordsøen. Arkivfoto: Martin Damgård

SKAGERAK:Hollandske bomtrawlere har længe givet anledning til konflikter ved de nordjyske kyster. Men nu skal det være slut.

Danmarks Fiskeriforening har indgået en såkaldt frivillig aftale med sine to hollandske søsterorganisationer.

Aftalen indebærer, at alt fiskeri med bomtrawl inden for 12 sømil fra den danske kyst i Skagerrak ophører. Det skriver fiskeriforeningen i en pressemeddelelse.

Derudover har parterne også aftalt, at de såkaldte kædemåtter, der belaster havmiljøet, ikke længere må bruges i Skagerrak i alle fiskerier.

- Det bør blive en gevinst for havmiljøet og være til gavn for dansk og hollandsk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Diskussionen om de hollandske bomtrawlere er højaktuel. Folketinget skal i denne uge behandle et beslutningsforslag, der har til formål at pålægge regeringen at arbejde for, at EU forbyder demersalt fiskeri (ved bunden red.) med bomtrawl i Nordsøen og Skagerrak. Et forbud skal nemlig komme fra EU, da det er gennem EU's fælles fiskeripolitik, at det er fastlagt hvilke fiskeredskaber, der må fiskes med i alle EU-farvande, herunder Nordsøen og Skagerrak.

- I dansk fiskeri sætter vi en ære i at tage ansvar. Det gælder for fiskeriet såvel som for havmiljøet. Det har vi altid gjort, og det vil vi fortsætte med. Derfor har vi vil valgt at tage sagen i egen hånd, og gennem dialog med vores hollandske kollegaer, har vi indgået en frivillig aftale, som jeg er rigtig tilfreds med, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) skriver i en mail, at han er glad for, fiskerne nu selv viser vejen og får sat en stopper for "det ødelæggende bomtrawlsbøvl".

- Det er rigtig godt, at vi får begrænset de ødelæggende kædemåtter i Skagerrak. Stærkt arbejde af Dansk Fiskeriforening og deres hollandske kollegaer. Jeg er glad for at have ydet mit beskedne bidrag til aftalen med mit politiske pres på fiskeriministrene i Holland og Belgien. Jeg håber, at vores politiske pres har været med til at motivere fiskerne til i fællesskab at finde en god løsning, som også de belgiske fiskere kan komme med i.

- Jeg vil fortsat arbejde videre mod at få et EU-forbud mod bomtrawl. Det er vores klare målsætning, at brug af kædemåtter bliver fuldstændig udfaset. Vi har brug for, at der er bliver indgået bindende aftaler, som på lang sigt gør, at vi ikke står i samme situation et andet sårbart sted i vores havbund, siger Rasmus Prehn.

Aftalen løber i tre år og skal revideres hvert år i januar.

Tidligere i år indgik foreningen en aftale med den overordnede hollandske fiskeriforening VisNed om, at de hollandske bomtrawlere ikke må bruge kædemåtter i Skagerrak og dermed heller ikke på Det Gule Rev nordvest for Hirtshals.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.