Fagforening: Flere feriepenge er et dårligt bytte for helligdag

Afskaffelse af en helligdag er ikke populært i HK Privat. Og øget feriegodtgørelse kan ikke gøre op for det.

Simon Tøgern, formand i HK Privat, mener, at det er den helt forkerte vej at gå, hvis regeringen afskaffer en helligdag. Også selv om den ekstra arbejdsdag skulle blive kompenseret med flere feriepenge. (Arkivfoto) <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Simon Tøgern, formand i HK Privat, mener, at det er den helt forkerte vej at gå, hvis regeringen afskaffer en helligdag. Også selv om den ekstra arbejdsdag skulle blive kompenseret med flere feriepenge. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er brug for mere fritid frem for øget feriegodtgørelse. Sådan lyder det fra Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.

- For mine medlemmer er det et spørgsmål om friheden og ikke så meget om betalingen. De beder om mere frihed og ikke om mere arbejde, siger Simon Tøgern.

Onsdag kunne TV 2 fortælle, at regeringen vil øge feriegodtgørelsen som betaling for at fjerne en helligdag.

Ifølge mediet vil der være tale om en stigning i ferietillægget, som udbetales til dem, der har ferie med løn, på 0,5 procentpoint.

Simon Tøgern ønsker ikke at kommentere det konkrete forslag, før det ligger på bordet. Men han mener, at det er den forkerte vej at gå.

- Det er i forvejen svært at få holdt sin ferie, og mange får slet ikke holdt det hele. Så det trækker den helt forkerte vej at fjerne en fridag, siger han.

HK Privat repræsenterer alle privatansatte HK'ere. Det inkluderer blandt andet administrative medarbejdere, laboranter og tandklinikassistenter.

I en rundspørge, som over 5000 medlemmer af HK Privat har svaret på, svarer 85 procent "nej" på spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden at afskaffe store bededag.

Forslaget fra regeringen - bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - har mødt udbredt modstand.

Blandt andet har FOA sagt, at fagforeningen kan ende med at anbefale et nej til en kommende overenskomstaftale.

Fra 3F lyder det, at man ikke ønsker at kommentere forslaget, før det bliver præsenteret. Dog mener Henning Overgaard, forbundsformand i 3F, at regeringen skal holde fingrene fra store bededag.

- Det er et angreb på lønmodtagerne, der i forvejen tvinges til længere arbejdsliv af politikerne, og et angreb på den danske model, og jeg synes, hele idéen bør tages af bordet, skriver han i et skriftligt svar.

Finansministeriet har vurderet, at det vil give statskassen 3,2 milliarder kroner årlig, hvis der sløjfes en helligdag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.