Ledighed vil stige, men Nordjylland skal nok klare nedlukning

Arbejdsmarkedsråd mener, at hjælpepakkerne - ligesom tidligere - kommer til at holde hånden under beskæftigelsen

Ledigheden kommer til at stige som følge af den nuværende nedlukning - men det skal nok gå, mener formanden for det regionale arbejdsmarkedsråd, RAR Nordjylland. Arkivfoto: Michael Koch <i>Michael Koch</i>

Ledigheden kommer til at stige som følge af den nuværende nedlukning - men det skal nok gå, mener formanden for det regionale arbejdsmarkedsråd, RAR Nordjylland. Arkivfoto: Michael Koch Michael Koch

NORDJYLLAND:Det regionale arbejdsmarkedsråd i Nordjylland (RAR Nordjylland) har netop fremlagt en analyse, der ser på, hvordan arbejdsmarkedet har klaret sig under de hidtidige nedlukninger.

Analysen viser, at fra november 2019 til november 2020 steg den nordjyske ledighed med 1.812 bruttoledige. Det svarer til en vækst på 16 procent. Beskæftigelsen faldt med blot 51 fuldtidspersoner i Nordjylland fra september 2019 til 2020.

Ledighed i procent af arbejdsstyrken


Grafik: Ledighed i procent af arbejdsstyrken
Kilde:Danmarks Statistik. Grafik: Jette Klokkerholm

Birgit Frederiksen, formand for RAR Nordjylland, siger i en pressemeddelelse følgende om udviklingen:

- Nedlukningen af en række erhverv i foråret førte til en markant og hurtig vækst i ledigheden. Vi så dog også, at hjælpepakkerne holdt hånden under arbejdsmarkedet. I tiden efter nedlukningen så vi en aftagende vækst i ledigheden, og beskæftigelsen begyndte også at komme tilbage mod det tidligere niveau. Vi så, at vi har et robust arbejdsmarked, som kan klare en uventet nedlukning, især når der er en hjælpende hånd blandt andet i form af lønkompensation til ramte virksomheder.

Ledighed vil stige nu

- Nu står vi i starten af en ny nedlukning af dele af arbejdsmarkedet. Vi kan forvente, at ledigheden også denne gang vil blive påvirket i opadgående retning, og at beskæftigelsen tager et dyk nedad. Denne gang er der også spændt et sikkerhedsnet ud under arbejdsmarkedet i form af lønkompensation til ramte virksomheder.

Birgitte Frederiksen fortsætter:

- Hvis vi ser på Finansministeriets seneste vurdering og tendenserne fra den seneste nedlukning tror jeg, at arbejdsmarkedet kommer igennem den nye nedlukning, - og i løbet af 2021 i vid udstrækning har genvundet det tabte med hensyn til ledighed og beskæftigelse. Samtidig er der kommet en række nye initiativer til at styrke opkvalificerings-indsatsen for ledige og hjælpe virksomheder i hårdt ramte erhverv og områder.

Sæt fokus på uddannelse

- Lige nu er derfor det helt rigtige tidspunkt at styrke opkvalificeringen af de ledige. Vi har et overskud af arbejdskraft på grund af nedlukningen og en forventning om mere gang i hjulene senere på året. Nye kompetencer til de ledige er med til at sikre virksomhederne den kvalificerede arbejdskraft, der indtil for nylig var en mangelvare. Nye kompetencer bidrager til mere vækst i virksomhederne og job til de ledige. RAR Nordjylland støtter derfor opkvalificeringen med en række initiativer, og styrker videngrundlaget med nye analyser om udviklingen på arbejdsmarkedet, afslutter Birgit Frederiksen.

Grafik:
Kilde: Danmarks Statistik. Grafik: Jette Klokkerholm

Grafik:
Kilde: Danmarks Statistik. Grafik: Jette Klokkerholm
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.