Ny direktør: Flere ruter til udlandet skal løfte Aalborg Lufthavn op på næste niveau

I de kommende år skal flere passagerer til udlandet, når de sætter sig i et fly i Aalborg Lufthavn.

Foto: Claus Søndberg <i>Foto: Claus Søndberg</i>

Foto: Claus Søndberg Foto: Claus Søndberg

AALBORG:Aalborg Lufthavn har de seneste år udviklet sig fra at være en mindre provinslufthavn med en rute til København, til at være en international lufthavn.

I den store målestok en lille international lufthavn, men med faste daglige afgange til Amsterdam og i sommermånederne flere charterruter.

Meget er sket de seneste 12 år, hvor manden i direktørstolen har heddet Søren Svendsen.

Om nogle uger hedder manden i direktørstolen Niels Hemmingsen. Siden 20. november er han blevet sat ind i de opgaver en lufthavnsdirektør skal have styr på, og i denne uge blev han formelt godkendt til at være lufthavnsdirektør af Trafikstyrelsen.

Han har ambitioner om at udvikle Aalborg Lufthavn som international lufthavn.

- Vi skal fylde mere på. Ruterne til København og Amsterdam er vigtige, da det for passagererne er hub videre ud i verden. Men der er jo andre store lufthavne, som London, Frankfurt eller Charles de Gaulle i Paris, der ville give passagererne flere muligheder for at komme videre - og samtidig være spændende byer for en forlænget weekend for nordjyderne, siger Niels Hemmingsen.

I sommermånederne er det muligt at flyve fra Aalborg og til de mest populære charterrejsemål - primært i Spanien.

- Men der findes også spændende rejsemål, hvis man kigger nordpå eller vestpå, siger den nye direktør i lufthavnen.

Niels Hemmingsen håber andelen af udenrigstrafik fra Aalborg Lufthavn vil stige de kommende år.

- Mit ønske er, at vi får flere hub ud af Aalborg, og vi kan få chartertrafik til nogle andre destinationer end de traditionelle i Sydeuropa. Det vil betyde at andelen af udenrigstrafik vil stige - selvom indenrigstrafikken - ruten til København - stadig vil være den største, siger han.

Passion for luftfart

Niels Hemmingsen har altid været interesseret i luftfart og har blandt andet været produktionsdirektør og vicedirektør i den danske afdeling af SAS.

Derfor var det en tilfældighed, der næsten var for god til at være sand, da han i september hørte, at Aalborg Lufthavn skulle have ny direktør, da Søren Svendsen har valgt at gå på pension.

I juni 2019 var Søren Hemmingsen flyttet til Aalborg på grund af kærligheden. Og han var på udkig efter et nyt job, da han var enig med de øvrige direktører og grundlæggere om at stoppe i onlinebutikken boozt.com.

- Da jeg flyttede, vidste jeg, at der ikke var mange jobmuligheder, der kunne dække min passion for luftfart. Men jeg nåede heller ikke at overveje andre muligheder, da dette her dukkede op, siger han.

- Min passion for luftfart sidder dybt i mig, og derfor var det en fantastisk mulighed, siger Niels Hemmingsen, der stort set har sluppet andre ting, han har været involveret i.

- Nu har jeg afsluttet et kapitel og er klar til at begynde på et nyt, hvor fokus bliver på Aalborg Lufthavn, siger han.

Tager lang tid at komme på 2019-niveau

Den første opgave som lufthavnsdirektør for Niels Hemmingsen bliver at få Aalborg Lufthavn tilbage på 2019-niveauet.

Han forudser, at det kommer til at tage noget tid.

- I sådanne kriser er flytrafikken det første der bliver berørt og de sidste, der når tilbage til det tidligere niveau. Jeg tror, at luftfarten langsomt vil komme tilbage fra første halvår af 2021. Men der er en masse forskellige faktorer, der spiller ind som eksempelvis vaccine, hvordan flyselskaberne er polstret med fly og personale, samt hvordan andre lande åbner op.

- Med hensyn til Aalborg Lufthavn er mit bedste gæt, at vi er tilbage på 2019-niveau i løbet af 2022, men det er et gæt, da der da stadig er en masse usikkerhed med mulighed for tilbageslag og så videre, siger Niels Hemmingsen.

Jernbane lige til døren

Samtidig med at Niels Hemmingsen er startet sit virke som lufthavnsdirektør, ankom lørdag også det første til lufthavnens nye perron.

- Jeg har rigtigt store forventninger til, at der kører tog til og fra lufthavnen. Alle store lufthavne har en jernbane lige til døren, og selvom jeg tænker mig grundigt om, kan jeg ikke komme i tanke om ét eksempel på, at det ikke har løftet lufthavnen, siger han, forud for indvielsen.

Fordelene med et tog direkte til afgangshallen er, at det gør det lettere for folk uden bil at komme i lufthavnen.

- Jeg forventer, at vi vil opleve flere unge passagerer. Aarhus er en stor studieby, og det bliver nu lettere og hurtigere for unge uden bil at komme til og fra lufthavnen her i Aalborg sammenlignet med København og Billund, siger Niels Hemmingsen og lægger ikke skjul på, at man ved at tiltrække passagerer fra Aarhus - og længere syd på - kaprer passagerer fra Billund.

- Jeg tror ikke, det gør noget, at vi får snitflader til Billund. Vi kommer til at tage passagerer fra hinanden på kryds og tværs, alt efter hvilke ruter der passer bedst for de rejsende. Men at det bliver lettere at komme til og fra lufthavnene i Jylland, tror jeg vil betyde flere passagerer, siger han.

Jernbanen gør det ikke lettere for alle nordjyder at komme til lufthavnen.

- Folk nord for Aalborg kan spørge "hvad får vi ud af den jernbane?" Måske ikke så meget, men der kommer flere passagerer i lufthavnen og det får alle glæde af, da det gør lufthavnen mere interessant for flyselskaber og andre, der kan være med til at skabe udvikling med eksempelvis nye ruter, siger han.

Turister skal tænke på muligheden

For Aalborg Lufthavn gælder det dog ikke kun om at sende forretningsfolk og nordjyder ud i den store verden.

Det handler også om at trække folk til Aalborg og Nordjylland.

- Vi ser også, at flere krydstogtskibe lægger til i Nordjylland, og jeg mener virkelig, vi har noget at byde på. Så sammen med de andre aktører indenfor turisme tror jeg på, at vi kan få turister til at flyve til Aalborg, siger Niels Hemmingsen.

- Aalborg var nummer otte på New York Times’ liste over ”Places To Go In 2019”. De turister kommer ikke dagen efter - eller nødvendigvis i 2019. Men det skal være sådan, at overvejer nogle at komme til København eller et andet sted i Skandinavien, så skal de tænke på muligheden for at lægge vejen forbi Aalborg og Nordjylland, siger han.