Økonomer spår om vild benzinpris: Det er ikke urealistisk

Priserne på benzin og diesel har aldrig været højere. Og det bliver efter alt at dømme værre endnu

Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm, har fulgt prisudviklingen på brændstof med nærmest vantro. Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix <i>Ritzau Scanpix</i>

Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm, har fulgt prisudviklingen på brændstof med nærmest vantro. Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:Hvis din kæbe er tæt på at ramme jorden, når du triller ind på den lokale tank og kigger på prisskiltene, er du i disse dage formentlig ikke den eneste.

Benzinpriserne er på himmelflugt, og noget tyder på, at vi ikke har set toppen endnu. Det vurderer flere økonomer.

Hos benzinselskabet OK er listeprisen på en liter 95 oktan benzin tirsdag oppe på 16,99 kroner, mens diesel står til 16,59 kroner. Aldrig har det været dyrere at tanke bilen, og udviklingen er kommet bag på de fleste.

- For bare et par uger siden virkede 16,40 kroner per liter benzin fuldstændigt på månen. Nu er en benzinpris oppe omkring de 20 kroner ikke urealistisk, skriver privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm, på Twitter.

Hun kalder det, som foregår på råvaremarkederne i disse dage, meget voldsomt.

Overvejer importforbud

Priserne på olie – og dermed brændstof – var allerede kraftigt opadgående, inden Rusland valgte at invadere Ukraine. Siden er brændstofpriserne mere eller mindre stukket af – og det bliver efter alt at dømme værre endnu.

Søndag lød det fra USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, at man overvejer et importforbud af russisk olie, som reelt vil gælde alle vestlige lande.

Det fik oliepriserne til at stige yderligere, fordi et importforbud med ét vil sætte en stopper for, at russisk olie – som udgør otte procent af verdensmarkedet – kan flyde frit.

Falder udbuddet af olie så drastisk, vil det utvivlsomt kunne mærkes på de danske tankstationer. Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, er enig i, at standerpriser på 20 kroner for en liter oktan 95 benzin ikke er et urealistisk scenarie.

Pendlerne lider

Lige nu koster en tønde Brent-olie i omegnen af 130 dollars.

- At afskære russisk olie fra Vesten vil bare sende olieprisen endnu højere op, og 150 dollars pr. tønde er sandsynlig inden for en overskuelig fremtid, skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

Særligt for landets pendlere gør prisniveauet på brændstof lige nu ondt. Ikke mindst i Nordjylland, hvor der i gennemsnit pendles 52,6 kilometer på en arbejdsdag – væsentligt over landsplan.

Pendlerne får hjælp af det såkaldte kørselsfradrag, men det batter ikke voldsomt med de nuværende priser.

Kørselsfradraget for 2022 tager nemlig afsæt i en gennemsnitlig benzinpris på 12,78 kroner. I dag er listeprisen på 16,39 kroner – en forskel på godt 30 procent.

Derfor lyder det nu fra flere sider, at Skatterådet, som fastsætter kilometersatserne, gør noget.

- Smertegrænsen for pendlerne er nået. Vi er langt over den benzinpris, som Skatterådet tager afsæt i, og intet tyder på, at vi kommer tilbage til det niveau. Derfor bør Skatterådet hæve fradraget, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM, til Jyllands-Posten.

Skatterådet mødes igen om to uger, hvor det blandt andet skal diskutere de aktuelle brændstofpriser, skriver Skattestyrelsen i en mail til Finans.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.