Sparekassen Vendsyssel og Salling Bank vil gå sammen

- En god ide, fordi det sker af kærlighed, mener bankforsker

Hovedkontoret for det nye pengeinstitut vil komme til at ligge i sparekassen nuværende hovedkontor i Vrå. Arkivfoto

Hovedkontoret for det nye pengeinstitut vil komme til at ligge i sparekassen nuværende hovedkontor i Vrå. Arkivfoto

VRÅ:Sparekassen Vendsyssel og børsnoterede Salling Bank med hovedkontor i Skive planlægger en fusion med Sparekassen Vendsyssel som det fortsættende pengeinstitut.

Det meddeler de to pengeinstitutter i en pressemeddelelse.

Hensigten med fusionen er at skabe "et større og stærkere lokalt funderet pengeinstitut med en ledende markedsposition i Nordjylland og området omkring Limfjorden, Skive og Mariager Fjord".

Hjulpet på vej af opstramninger

Lovgivningen strammer løbende kravene til, hvor meget kapital et pengeinstitut skal være polstret med. Og de regler, som regulerer pengeinstitutterne, bliver stadig mere komplicerede og omfattende.

Dette gør det sværere for særligt mindre, lokale pengeinstitutter at drive bankforretning.

Det giver derfor god mening at sammenlægge de to pengeinstitutter og på den måde skabe et større, stærkere og mere velkapitaliseret pengeinstitut, konstaterer de to pengeinstitutters bestyrelser.

- Vi er glade for, at vi endnu engang får mulighed for at indgå en fusion med en lokal bank, som deler vores grundlæggende værdier for drift af et sundt pengeinstitut, siger bestyrelsesformand Birte Dyrberg fra Sparekassen Vendsyssel.

- De to pengeinstitutter passer geografisk rigtig godt sammen. Salling Bank har en stærk tilstedeværelse i Skive, Nykøbing Mors, Viborg og Vinderup. Det er hensigten, at vores eksisterende afdelinger i Skive, Vinderup og Lem lægges sammen med Salling Banks afdelinger i Skive og Vinderup, siger administrerende direktør Vagn Hansen fra Sparekassen Vendsyssel.

Får hovedkontor i Vrå

Det fusionerede pengeinstitut fortsætter under navnet "Sparekassen Vendsyssel" og vil få hovedkontor i sparekassens eksisterende hovedkontor i Vrå.

Sparekassen Vendsyssel garanterer, at ingen medarbejdere i Salling Bank vil blive opsagt i de første 12 måneder efter gennemførelsen af fusionen.

Fusionen skal besluttes på en ekstraordinær generalforsamling i Salling Bank og et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Sparekassen Vendsyssel.

Bestyrelsen i Salling Bank har på forhånd indhentet støtte til fusionen fra de tre største aktionærer i banken, der tilsammen ejer 48 procent af bankens aktiekapital.

Kæmpe merpris for bankaktier

Forslaget er, at aktionærerne i Salling Bank modtager 325 kroner i garantkapital i Sparekassen Vendsyssel for hver aktie i banken á 100 kroner.

Det svarer til en samlet værdi af Salling Banks aktier på 425 millioner kroner.

Det beløb er en merbetaling på hele 102 procent i forhold til værdien af Salling Banks aktier på børsen 22. september.

Den nye Sparekassen Vendsyssel vil blive blandt landets 10 største pengeinstitutter målt på udlånet.

Sparekassen Vendsyssel havde ved udgangen af juni i år et samlet udlån på 14,1 milliarder kroner og en egenkapital på 4,5 milliarder kroner.

De tilsvarende tal hos Salling Bank lød på henholdsvis 1,6 milliarder kroner og 533 millioner kroner.

Sparekassen Vendsyssel havde i årets første seks måneder et overskud efter skat på 170 millioner kroner og Salling Bank et mindre millionunderskud.

- En god ide

Bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet kalder fusionen for en "grundlæggende god ide, fordi ægteskabet sker af kærlighed og ikke, fordi man er tvunget i armene på hinanden".

Han peger på, at Sparekassen Vendsyssel skal udstede ny garantkapital for 425 millioner kroner som betaling til de nuværende aktionærer i Salling Bank for deres aktier.

- Aktionærerne i Salling Bank får en fed pris for deres aktier, men de skal være opmærksomme på, at de udskifter børsnoterede aktier med unoterede garantbeviser ved fusionen. Hvis man som aktionær lægger vægt på aktiers omsættelighed, så bliver man mindre mobil ved denne operation, siger han.

Sparekassen Vendsyssels garantkapital er nu på knap 2,2 milliarder kroner, som ved den foreslåede fusion forøges med de 425 millioner kroner, der udstedes til aktionærerne i Salling Bank.

- Her skal medlemmerne af sparekassens repræsentantskab, som jo skal godkende fusionen, også være opmærksomme på, om garantbeviserne bliver vanskeligere at omsætte, når nu garantkapitalen vokser, siger Lars Krull.

Beslutning inden november

Ledelsen i de to pengeinstitutter forventer, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender fusionen medio oktober.

Sparekassen Vendsyssel afholder ekstraordinært repræsentantskabsmøde 22. oktober og Salling Bank ekstraordinær generalforsamling 27. oktober.

Herefter forventes fusionen godkendt af Finanstilsynet dagen efter.

Handlen med Salling Banks aktier på fondsbørsen stopper efter planen 28. oktober.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.