Tobakssalget i Danmark er ikke set lavere siden 1945

Over ti år er salget af røgtobak i Danmark faldet markant. Niveauet i 2020 var det laveste siden 1945.

Befrielsen 5 maj 1945, <i>Sven Gjørling/Ritzau Scanpix</i>

Befrielsen 5 maj 1945, Sven Gjørling/Ritzau Scanpix

Salget af cigaretter faldt markant i 2020, efter at der blev indført nye afgifter. I 2020 blev der solgt næsten en milliard færre cigaretter, og det var stærkt medvirkende til at sende det samlede tobakssalg sydover.

Ifølge Danmarks Statistik, DST, er 2020's samlede tobakssalg det laveste siden 1945 - året, hvor Anden Verdenskrig sluttede.

- Den 1. april 2020 steg afgiften på tobak, og så faldt salget af cigaretter. Ved årsskiftet kan rygerne igen se frem til højere afgifter.

- Hver gang afgifterne er blevet sat op de seneste år, er salget af cigaretter altså faldet markant, skriver André Pedersen Ystehede, specialkonsulent i Danmarks Statistik, i en nyhed på statistikbankens hjemmeside.

Det samlede tobakssalg er målt i millioner styk. Her tæller cigaretter, cigarer, cigarillos og pibetobak. Sidstnævnte er omregnet fra ton til cigaretækvivalenter ud fra forudsætningen om, at en cigaret vejer otte gram.

I 2020 lå det samlede tobakssalg på 5,3 milliarder styk. Og det er altså ikke set lavere siden 1945. Her lå salget efter samme udregningsmetode på 3,4 milliarder styk.

Kigger man i statistikbanken, kan man da også se, at der i årene efter tyskernes overgivelse og frihedens indtog skete en voldsom stigning i rygningen.

Fra 1945 til 1946 steg antallet af solgte cigaretter fra 1,2 milliarder til 2,2 milliarder, mens salget af røgtobak - mest brugt i piber - steg fra 1416 ton til 2635 ton.

I de efterfølgende årtier steg salget af cigaretter år for år. Det var kun afbrudt af de første rygekampagner og lavkonjunktur i starten af 1990'erne.

Salget af cigaretter toppede med 8,2 milliarder styk i 2006. Siden er det faldet voldsomt i takt med oplysningskampagner, øgede afgifter og flere restriktioner.

André Pedersen Ystehede skriver i nyheden fra DST, at der muligvis skal tages nogle forbehold for årets salg oven på markante afgiftsstigninger til 1. april.

- For eksempel er cigaretter billigere i Tyskland og Sverige, så grænsehandel kan maskere de reelle tal, skriver han og fortsætter:

- Men grænsehandlen faldt betydeligt sidste år, viser den skatteøkonomiske redegørelse for 2020, hovedsageligt på grund af grænselukning og færre udenlandsrejser i forbindelse med covid-19.

- Derudover er der en sandsynlighed for, at en hamstringseffekt har påvirket salget af cigaretter det efterfølgende år.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.