Erhvervsledere: For dyrt når junior overtager firmaet

Det koster alt for meget at foretage et generationsskifte i en familieejet virksomhed, lyder kritikken.

12. september 2013 02:35 - Opdateret 12. september 2013 02:36

Erhvervsledere: For dyrt når junior overtager firmaet

Familieejede virksomheder skal lægge en alt for stor del af egenkapitalen, hvis de ønsker at foretage et generationsskifte.

Og det kan i sidste ende koste arbejdspladser, advarer et nyt netværk af fremtrædende erhvervsledere, der vil have lavet om på de danske regler for at sætte næste generation i spidsen for virksomheden, skriver Berlingske.

Der er rundt regnet 50.000 familieejede virksomheder i Danmark, og ifølge konsulenthuset Ernst & Young planlægger 10.000 af dem at skifte ejere i løbet af de næste fem år.

Men arvereglerne ved generationsskifterne koster virksomhederne dyrt, forklarer Jørgen Mads Clausen, der bestyrelsesformand for Danfoss.

- De allerfleste familieejede virksomheder har ikke de penge i hånden. Enten skal de sælge aktier til fremmede eller udlodde penge fra firmaet, og det betyder, at virksomheden ikke kan bruge de penge, siger han til Berlingske.

Danfoss er sammen med ti andre store danske virksomheder med i det nye netværk. Det samme er industrivirksomheden Linak, som Bent Jensen er ejer og administrerende direktør for.

- De virksomheder, der ikke er så godt polstret, er nødt til at låne til ejerafgiften. Der kan være tale om et beløb, som der ikke er midler til at fremskaffe, og det betyder, at de opgiver, og at firmaet i stedet bliver sat til salg og ryger til udlandet, siger han til avisen.

På grund af arveafgiften, udbytteskat og for nogle virksomheder en aktieavanceskat skal familieejede virksomheder betale mellem 19 og 76 procent af egenkapitalen ved et generationsskifte.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) afviser over for Berlingske at lempe på afgiften, da det vil koste omkring en milliard kroner om året. Til gengæld lytter han gerne til forslag om, hvordan reglerne kan forenkles.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...