Udland

Erhvervslivet advarer DF mod folkeafstemning

En dansk folkeafstemning om en kommende EU-patentdomstol, kan koste arbejdspladser, advarer Dansk Erhverv.

Erhvervslivet advarer DF mod folkeafstemning

I Dansk Erhverv (DE) er der dybe panderynker over, at Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning om dansk tilslutning til en kommende EU-patentdomstol.

- Det er fuldstændig uforståeligt, at man vil tage væksten og nye arbejdspladser som gidsel for at markere sig som parti, siger direktør i Dansk Erhverv, Christian T. Ingemann.

Dansk Folkeparti står fast på, at danskerne skal til stemmeurnerne om EU-patentet, fordi der ifølge partiet er tale om suverænitetsafgivelse.

Men en fælles patentdomstol i EU er ifølge DE en "win-win-situation for alle lande".

- Tiden er ikke til nationale politiske drillerier på et tiltag, der er så åbenlyst positivt for Danmark. Dansk Folkeparti viser her, at man ikke er villig til at tage ansvar for at skabe vækst og arbejdspladser, siger Christian T. Ingemann.

Ifølge Dansk Industri (DI) vil et fælles EU-patentsystem kunne spare dansk erhvervsliv for millioner af kroner, fordi det betyder, at en virksomhed ikke længere skal søge patent i hvert enkelt EU-land, men fremover kan søge ét patent, der gælder i alle lande.

- Det har været en mærkesag i rigtig mange år for DI, at vi skulle have et fælles patentsystem i EU. Det er fordi, det er meget dyrt at udtage patenter i Europa blandt andet på grund af oversættelseskrav, siger Tine Roed, direktør i DI.

Når en dansk virksomhed i dag skal ansøge om et patent i de 27 EU-lande, koster det op mod 267.000 kroner. Her går mere end 170.000 kroner til gebyrer og oversættelser. Til sammenligning vil et nyt EU-patent ifølge DI's beregninger komme til at koste omkring 15.000 kroner

Alene i Danmark forventer Dansk Industri, at virksomhederne kan spare op mod 111 millioner kroner om året.

- Vi synes, det vil være beklageligt, hvis det ender med, at Danmark står udenfor et EU-patentsystem. Vi er et lille land, og det er vigtigt for virksomhederne, at vi kan beskytte deres rettigheder bedst og billigst muligt, siger Tine Roed.

Også Enhedslisten vil stemme nej til en dansk tilslutning til patentdomstolen. De to partier kan tilsammen gennemtvinge en folkeafstemning om spørgsmålet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.