Erhvervslivet står over for grøn milliardregning

Stik mod politiske løfter er der nu udsigt til et smæk på fem mia. kr.

Aalborg Portland er en af de virksomheder, der lider under PSO-afgiften.Arkivfoto: Martin Damgård

Aalborg Portland er en af de virksomheder, der lider under PSO-afgiften.Arkivfoto: Martin Damgård

KØBENHAVN:Sidste års vækstpakke skulle lempe den grønne regning til erhvervslivet, men stik imod de politiske løfter har regningen lige nu kurs mod at blive rekordstor med et smæk på fem milliarder kroner til virksomheder.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Virksomhederne må således kigge langt efter sidste års løfte om markant lavere energiomkostninger, for nye tal fra Energinet.dk viser, at den grønne regning styrer mod en milliardrekord.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) kalder det alvorligt, at den grønne omstilling kommer til at koste så meget i år.

- Det viser, at vi har en meget stor udfordring, siger ministeren til Finans.

Løftet om lavere energiomkostninger var ellers en central del af en ny vækstpakke med et mål om at lempe elkundernes betaling af grøn elafgift - den såkaldte PSO-afgift - frem mod 2020.

I stedet er PSO-beløbet blevet en vildtvoksende afgift, der skader virksomhedernes konkurrenceevne, lyder det fra erhvervslivets organisationer, der slår alarm over den høje regning.

- PSO-regningen skal ned. Den er simpelthen for høj, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, til Finans.

Han bakkes op af både DI og Dansk Erhverv.

Selvom klima- og energiministeren anerkender situationens alvor, står han ikke klar med en pose milliarder til nye afgiftslempelser.

Både forbrugere og virksomheder betaler PSO-afgift for at støtte den grønne omstilling.

Virksomhederne betaler omkring 60 procent af PSO-regningen. I 2014 betød det en regning på 4,1 milliarder kroner. I år lyder regningen på 5,0 milliarder.

I slutningen af august sagde EU-Kommissionen god for, at Danmark må give energitunge virksomheder rabat på PSO -afgiften fra en såkaldt kompensationspulje./ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.