Erhvervsminister vil skrue ned for risikolån i storbyer

Erhvervsminister Brian Mikkelsen opfordrer kreditinstitutter til at udvise forsigtighed ved udlån i storbyer.

Brian Mikkelsen Foto: Free/Foto: Klaus Holsting

Brian Mikkelsen Foto: Free/Foto: Klaus Holsting

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) opfordrer realkreditinstitutterne til at begrænse udlån med høj risiko i København og Aarhus.

- Kreditinstitutterne bør udvise særlig forsigtighed ved udlån i vækstområder, siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Realkreditinstitutterne låner i stigende grad ud til familier i København og Aarhus, hvor den samlede gæld udgør mere end fire gange familiens indkomst.

I mange tilfælde sker det derudover i kombination med lånetyper med variabel rente og afdragsfrihed, fremgår det af pressemeddelelsen.

Regeringen ønsker på den baggrund, at realkreditinstitutterne strammer op på udlån i storbyerne.

Ifølge erhvervsministeren bør kreditinstitutterne maksimalt yde 15 procent af deres nye lån i disse områder til familier, hvor gælden er fire gange større end indkomsten, og hvor lånene ydes med afdragsfrihed eller variabel rente.

- Jeg forventer, at dette styresignal reducerer opbygning af store risici i institutterne og dermed mindsker sandsynligheden for, at yderligere indgriben bliver nødvendig, siger Brian Mikkelsen.

Det Systemiske Risikoråd, der er et rådgivende organ, har i en henstilling til regeringen peget på risikoen ved den høje andel af risikolån i vækstområder.

Og signalet er blevet hørt af et af institutterne.

- Der er fart på i storbyerne disse år, så det er vigtigt, at vi som kreditgivere er ekstra opmærksomme, siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit, i en skriftlig kommentar.

- Vi vil altid gerne kunne stille op med lån til vores kunder, men det skal ske på en ansvarlig måde.

- Forslaget fra Det Systemiske Risikoråd og regeringen er fint i tråd med dette, siger Søren Holm.

I finanssektorens brancheorganisation, Finans Danmark, siger viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen, at det er i alles interesse at undgå boligbobler.

- Det er dog vigtigt også at være opmærksom på, at de nye regler ikke bliver så snævre, så der ikke bliver plads til at tage hensyn til den enkelte låntagers situation, siger hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.