Hele landet

Erhvervsskoler mangler lærlinge til vognmænd

Der er ikke lærlinge nok til at dække virksomhedernes behov

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Selvom antallet af uddannelsesaftaler er stigende, melder erhvervsskolerne, at der ikke er lærlinge nok til at dække virksomhedernes behov. Sådan lyder det fra flere erhvervsskoler, netmediet DIBusiness.dk har talt med.

- Jeg vil tro, vi kunne skaffe praktikpladser til 20-30 flere, end vi gør i dag. Virksomhederne er meget opmærksomme på, at praktikaftaler er en måde at få folk ind i virksomheden, og der er mange, der henvender sig, siger Anders Wendelboe, der er uddannelsesleder for transport hos TEC i Hvidovre.

Hos EUC Lillebælt står de i den samme situation.

- Vi arbejder ihærdigt på det. Men virksomhederne efterspørger flere lærlinge end tidligere, og vi kan ikke levere alle de lærlinge, der er brug for, siger uddannelsesleder Henrik Helios.

Kvinderne er en ressource

Direktør i Arbejdsgiverforeningen Transport og Logistik ATL Lars William Wesch opfordrer virksomhederne til at gøre en ekstra indsats for at skaffe lærlinge. Det kan eventuelt ske i et samarbejde med erhvervsskolerne.

- Mange gør allerede en hel masse. Men hvis ikke vi får fat i de unge nu, vil problemet med mangel på arbejdskraft vokse sig meget større i fremtiden. De kræfter, man bruger i dag, vil altså være godt givet ud, siger han.

Skal man tro Henrik Helios fra EUC Lillebælt, er det på høje tid med en skærpet indsats.

- Branchen har været i krise i flere år. Derfor har der ikke været et stort behov for at uddanne og ansætte. Nu ser vi, at mange ældre medarbejdere går på pension samtidig med, at der er et begyndende opsving, siger Henrik Helios.

Han opfordrer vognmændene til at se kvinderne som en ressource og til at prioritere uddannelsen af lærlinge.

- Vognmændene er nødt til at tænke mere i personaleledelse. Man skal se på en lærling som en person, der skal bruges ressourcer på. Heldigvis er vognmændene ved at indse, at de selv bliver nødt til at uddanne for at sikre den fremtidige arbejdskraft til branchen, siger han.

Virksomhed vil ansætte 10 lærlinge

Den opfordring følger de hos Nagel Group i Padborg. De vil fra januar 2017 tage to lærlinge ind hvert halve år. I det første halve år skal lærlingene køre kurér-kørsel. I det andet halve år skal de på lager, og i den sidste del af uddannelsen skal de køre lastbil. Når uddannelsen er rullet ud, vil der konstant være ti lærlinge ansat i Nagel Group. Det er en kraftig opnormering, da der lige nu er tre lærlinge.

- Vi vurderer, at vi får brug for alle typer medarbejdere i fremtiden. Derfor laver vi en bred uddannelse, hvor man kommer hele vejen rundt i virksomheden, siger afdelingsleder i Nagel Group Finn Peter Hansen.

Virksomheden i Padborg forventer ikke at få problemer med at skaffe lærlinge. Finn Peter Hansen møder op på erhvervsskolerne og fortæller om virksomheden, og han har et glimrende samarbejde med 3F.

- Det handler meget om renommé. Man skal selv gøre noget for at skaffe lærlinge, og så skal man stille krav. Det kan de unge godt lide. Dem, vi ansætter, skal være i stand til at møde til tiden og leve op til de krav, som vi stiller, siger han.

Hvis ikke der bliver uddannet flere lærlinge, frygter Finn Peter Hansen, at der kommer til at mangle kvalificerede medarbejdere.

- Som chauffør skal man ikke bare kunne holde på rattet og træde på speederen. Der skal meget mere til i dag. Derfor skal vi sikre, at de unge får en ordentlig uddannelse, siger Finn Peter Hansen til DIBusiness.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.