Erhvervsskoler skal skille de unge fra de voksne

Regeringen vil ifølge Ugebrevet A4 inddele eleverne på erhvervsskolerne efter alder.

Erhvervsskoler skal skille de unge fra de voksne

I fremtiden skal de 15-16-årige, der lige har forladt folkeskolen, begynde på et såkaldt ungespor på erhvervsskolen. Her skal de gennemføre et basisår, hvor de ud over at prøve kræfter med forskellige uddannelsesretninger vil blive en del af et ungdomsmiljø.

På et voksenspor skal de ældre elever i 20'erne og 30'erne til gengæld kunne få merit for arbejds- og uddannelseserfaringer.

Dermed vil de kunne gennemføre deres erhvervsuddannelse til smed, bager eller kontorassistent på kortere tid, skriver Ugebrevet A4.

Når undervisningsminister Christine Antorini (S) snart præsenterer regeringens udspil til en reform af de kriseramte erhvervsuddannelser, er det ifølge ministeren helt centralt at skabe et attraktivt ungdomsmiljø på erhvervsskolerne.

- Når vi er optaget af at etablere et ungespor og et voksenspor, er det især fordi, vi vil skabe et attraktivt ungdomsuddannelsesmiljø, så de helt unge får mulighed for at snuse til flere uddannelser, før de endelig vælger, siger Christine Antorini

Regeringen vil erstatter det nuværende korte grundforløb på de tekniske erhvervsuddannelser på 20 uger med et længere forløb af op til et års introduktion.

Regeringen er optaget af at få flere ufaglærte voksne til at blive faglærte. Derfor skal systemet være bedre til at anerkende, hvad en ufaglært på 28 år har med af erfaring fra arbejdspladser og diverse kurser og skoler, lyder det fra ministeren.

I dag går 16-årige side om side med 35-årige på erhvervsskolerne.

Ifølge Ugebrevet A4 er eleverne i gennemsnit knap 22 år, når de begynder en erhvervsuddannelse, ligesom de i snit er fyldt 28 år, når de får deres svendebrev.

Det giver de danske elever den europæiske aldersrekord, når de har færdiggjort en faglig uddannelse.

Ministerens planer om at opdele eleverne efter alder bakkes op af hver anden leder på erhvervsskolerne, viser en undersøgelse fra Ugebrevet A4.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.