Danmark

Erhvervsskoler vil gøre sig til for de unge

Erhvervsskolerne skal have to års basisuddannelse, og der er behov for flere praktikpladser, siger formand.

Erhvervsskoler vil gøre sig til for de unge

Hvis flere danske unge skal vælge gymnasiet fra til fordel for en uddannelse som tømrer, elektriker eller frisør, så skal erhvervsskolerne laves om til ungdomsuddannelser. Det mener formanden for Danske Erhvervsskoler - Lederne, Peter Amstrup.

- Det betyder, at de unge skal have mulighed for at tage et eller to år som basisår ligesom på handelsuddannelserne, hvor de kan få mulighed for at blive fagligt opgraderet og vejledt, inden de skal træde ud på arbejdsmarkedet, siger han.

- Når man tager en studentereksamen, udskyder man det at komme på arbejdsmarkedet i nogle år. De unge har tydeligvis behov for at have et eller to år, hvor de bliver afklarede, siger Peter Amstrup.

I 2011 valgte flere end syv ud af 10 en gymnasial uddannelse. Fortsætter den udvikling, vil op imod 100.000 af disse studenter ifølge en analyse fra Dansk Metal stå uden arbejde om 10 år.

Peter Amstrup mener, at det i høj grad er manglen på praktikpladser og dårlig vejledning i folkeskolen, der får mange elever til at springe over erhvervsskolerne og ind i gymnasiet.

Desuden opgiver mange af de unge ligefrem på forhånd at tage en erhvervsuddannelse, fordi det er svært at få en praktikplads, mener han.

- Vi skal simpelthen have løst problemet med at skaffe praktikpladser. Det går simpelthen ikke, at vi ikke kan tilbyde de unge den del af uddannelsen, der skal til, for at de kan blive færdige, siger formanden for erhvervsskolelederne.

Desuden giver gymnasiet de unge tre års "helle", før de er bliver tvunget til at vælge retning, mens de unge på erhvervsskolerne bliver kastet ud på arbejdsmarkedet ret hurtigt, når de starter i praktik. Og det er mange ikke rustet godt nok til.

- Vi er blevet brugt til at løse en række af de faglige og sociale problemer, som folkeskolen ikke har formået at løse, siger Peter Amstrup.

- Det har vi sådan set gjort udmærket i et vist omfang, men det går altså ud over kerneaktiviteten, og det går ud over det danske arbejdsmarked, fordi der ikke bliver produceret det antal faglærte, som Danmark får brug for i de kommende år, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.