Udland

Estland står til at overtage EU-formandskab fra briterne

Briterne har formelt frasagt sig EU-formandskabet næste efterår. Lande lægger op til at rykke hele kalenderen.

Donald Tusk addresses reporters in Ulaanbaatar Foto: Reuters/Damir Sagolj

Donald Tusk addresses reporters in Ulaanbaatar Foto: Reuters/Damir Sagolj

Der er bred enighed blandt EU-landene om, at Estland skal overtage det halve års EU-formandskab, som Storbritannien skulle have haft i anden halvdel af 2017. Det oplyser EU-præsident Donald Tusks talsmand.

Beslutningen er endnu ikke truffet formelt af medlemslandene.

- Det er håbet, at dette vil blive bekræftet i en formel beslutning ganske snart, oplyser talsmand Preben Aamann.

Formandskabet går på skift mellem medlemslandene et halvt år ad gangen. Det er ifølge talsmanden tanken, at man rykker hele den planlagte rækkefølge et halvt år frem.

Den britiske premierminister, Theresa May, meddelte tirsdag Tusk, at briterne vil frasige sig formandskabet i 2017. Den melding var ventet af de øvrige EU-lande.

Beslutningen følger den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet 23. juni, da et flertal stemte for at forlade unionen.

Resultatet fik daværende premierminister David Cameron til at melde sin afgang - så snart en ny konservativ formand var fundet.

Theresa May overtog posten 11. juli.

Hun førte kampagne for at blive i EU. Men hun har lovet briterne at gennemføre brexit. De formelle skilsmisseforhandlinger med EU bliver dog ikke indledt i år, har hun sagt.

Danmark havde sidst EU-formandskabet i første halvår af 2012. Når der er 28 medlemmer af EU, ville det egentlig betyde, at det næste danske formandskab skulle være 14 år senere, altså i 2026. Nu kan det blive 2025 i stedet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.