Et bibliotek uden bøger

Det første bogløse bibliotek i Danmark er på vej

Arkivfoto

Arkivfoto

GRÆSTED:Når eleverne på Tingbakkeskolen, Græsted, efter sommerferien går ind på deres skolebibliotek, vil de møde et rum uden bøger. Her, i det nye ”digitale læringslab”, vil eleverne have computere, tablets, 3D scannere og masser af licenser til at låne digitale bøger til rådighed. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det er simpelthen fremtiden: Digitiale biblioteker uden papir, og vi lægger om nu for at være på forkant, siger skoleleder Marianne Schmidt.

Direktør Gitte Frausing, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre (tidl. kommunernes skolebiblioteksforening) er ikke udelt begejstret:

- Vi har ikke hørt om nogen, der går totalt over til digitale læringscentre og vi synes ikke, det er en god ide. Det er problematisk i forhold til for eksempel børn, der er taktile og gerne vil røre og lugte og bladre i bøger. Børnene skal have valget mellem bøger og det digitale.

Både fordele og ulemper

Steen B. Andersen, fmd. for Danmarks Biblioteksforening, kan se både positivt og negativt i det bogløse bibliotek.

- Det er spændende, men også en lidt farlig kurs. Det spændende er, at man for alvor bevæger sig ind i en digital tidsalder. Det farlige er, hvis litteraturen bliver helt usynlig. Der skal man se på og sikre, at litteraturen er en del af tilbuddet, siger Steen B. Andersen til Frederiksborg Amts Avis.

Tingbakkeskolen skrotter dog heller ikke alle bøger, men rykker nogle af bøgerne ud i børnenes klasselokaler til fri afbenyttelse.

Bogløse folkebiblioteker er ikke lige om hjørnet. Ifølge biblioteksforeningen er det stadig kun 15 procent af nye udgivelser, der udkommer som e-bøger i Danmark. I USA er det stagneret på 25 procent. Verdens første (og største) bogløse folkebibliotek blev en realitet i Texas, USA, i 2013.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.