Et godt knald gør hjernen frisk

Det er relativt let at give hjernen et boost - det kræver blot lidt lagengymnastik suppleret med lidt godt til ganen, forklarer neuroforsker

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Rødvin, blåbær og sex. Det lyder næsten som opskriften på den perfekte date, men det er faktisk også nogle af de elementer, der skal til, hvis du vil holde din hjerne sund og skarp.

Det forklarer neuroforsker ved King’s College London Sandrine Thuret i en TED Talk på Videnskab.dk:

Sandrine Thuret arbejder meget med hjernens hippocampus. Det er blandt andet den, der sørger for, at vi kan huske minder og lære nye ting, men den styrer også vores humør og følelser.

Alt dette kan den, fordi der inde i hippocampus bliver produceret nerveceller, også kendt som neuroner. Indtil for nylig var opfattelsen den, at en voksen hjerne ikke kunne lave nye neuroner. Men det er forkert.

Ifølge Sandrine Thuret kan den voksne hjerne producere omkring 700 nye neuroner om dagen. De er vigtige for vores hjerne, hvis vi vil fortsætte med at lære nye ting, huske og være i stand til at styre vores humør.

Vidunderstoffet resveratrol i rødvin bremser tyktarmskræft

Forskning har nemlig vist, at mennesker med depression har et væsentligt lavere antal nye neuroner, men hvis de bliver behandlet, stiger produktionen af neuroner også kaldet neurogenese.

- Det næste spørgsmål er derfor, kan vi styre vores produktion af neuroner? Og svaret er ja, siger Sandrine Thuret.

Masser af sex gør dig ikke lykkeligere:

Hun fortæller, at læring, sex og motion sammen med en sund kost - heriblandt blåbær og lidt rødvin - faktisk kan styrke produktionen af neuroner i hjernen. Hvad du derimod skal passe på med, er stress, søvnmangel og en usund diæt.

- Det, vi kan se, er at diæten i høj grad styrer både humør, hukommelse og neurogenese i den samme retning. Så et lavt kalorieindtag vil påvirke hukommelseskapaciteten positivt, mens en diæt med højt fedtindhold kan give symptomer på depression. Omega 3-fedtsyrer derimod styrker produktionen af nye neuroner og sænker samtidig risikoen for depression, siger Sandrine Thuret i sin TED Talk, som du kan se i sin fulde længde herover.

Hvorfor har vi lyst til sex?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.