Et halvt nyt gulv til Drachmanns Hus

Håndværkerne arbejder i den historiske bygning.

Flere af medarbejderne hos snedkerfirmaet Villy Jørgensen behøver ikke kigge mod himlen hver morgen for at se, om de skal have ekstra varmt tøj på, når de går på arbejde, selv om det er vinter og til tider både sne og frostgrader. De har det forholdsvis lunt i den bygning, hvor de arbejder. Det er Drachmanns Hus, og efter et halvt års tid med udendørs arbejde, er de nu for alvor flyttet inden døre, og der er blevet skærmet godt af for kulde fra jorden under huset. Drachmanns Hus er, som mange af de gamle huse i Skagen, lagt oven på sand med blot et hulrum mellem sand og gulvbrædder. Sådan er det ikke længere. Nu er hulrummet fyldt godt op med tykke isolerende flamingo-blokke, og der er langt mange meter plastikrør til den fremtidige gulvvarme i huset. Netop nu arbejdes på at lægge det nye gulv i huset - eller rettere, et halvt gammelt gulv og et halvt nyt gulv, sådan cirka. Mange af de oprindelige gulvbrædder var så medtagne, at de ikke kan bruges igen. De var angrebet af råd og af slid. Man har derfor valgt at bruge af gamle gulvbrædder i de rum, hvor der er mindst færdsel, når huset er åbent for publikum. Det vil sige i den gamle forgang, som nu ikke længere benyttes til indgang, i Drachmanns soveværelse, i et lille kammer ved soveværelset og i køkkenet. Der kommer nyt gulv i kraftige fyrretræsbrædder i den store stue, hvor der også er indgang, og i Drachmanns Atelier. Lederen af Drachmanns Hus, bibliotekar Hans Nielsen, fortæller, at de nye gulve bliver farvet med bejdse og at de får en gang lak - eller flere lag for i det mindste at komme til at ligne de gamle brædder. Når tømrerne er færdige med gulvene er det malernes tur til at rykke ind, og hen på foråret begynder man at sætte alle møbler og det øvrige inventar tilbage på plads igen. Målet er, at alt skal være klar til, at huset genåbnes på 100 års dag for at det blev åbnet for publikum for første gang. Det er 4. juni.