Et ko-lossalt godt liv at bo på landet

I går kunne landmænd og byboere se en Hereford-besætning med 326 dyr

Gunnar Onghamar
Herefordkvæg kan gå ude hele året, bare de har nogle træer at søge ly under om vinteren. I Blæsbjerg går dyrene i løsdriftsstalde, og de vælger selv, hvor de vil være. Dyrene har ikke en klump i halsen, men en douglap, som er et fedtdepot, de tærer på i vinterens løb. Foto: Henrik Louis
EMNER 24. september 2007 06:00

BLÆSBJERG: - Det begyndte som en hobby for 14 år siden med tre køer og to kvier. Lige nu i dag har vi 326 dyr, 119 kvier, 119 moderdyr og 88 tyre. I morgen (i dag, red) er der nok en kvie mere, som har kælvet, fortæller Ewald Jensen, hvis hobby forlængst er blevet en levevej. Rent faktisk har gården i Blæsbjerg en af Danmarks største besætninger af Herefordkvæg med rent blod og stamtavler. I går kunne så andre end folkene på gården komme og se de store, sindige dyr, som også har lagt navn til restaurantkæde, for det er kødkvæg. Mange af gæsterne først på dagen var landmandsfamilier, som lige skulle kigge til besætningen og snakke lidt. Men den almindelige forbruger var så sandelig også velkommen. - Det er vigtigt for os at vise forbrugerne, hvor kødet kommer fra, for vi har ikke den samme tilknytning til landbruget som tidligere, fortæller Anni Søndergaard fra Nibe, som er formand for de nordjyske Herefordavlere. Et nøjsomt liv Både hun og Ewald Nielsen er stolte af deres dyr, som giver kød med en god fedtmarmorering, og det er netop der smagen sidder. I blindsmagninger er det stort set altid kød fra Herefordkvæg, der scorer flest point. - Det er kød med en utrolig god smag, mener Ewald Jensen. Sammen med Angus og skotsk højlandskvæg har Hereford en anden fordel. - Det er en hårdfør race, som kan gå ude hele vinteren. De skal bare have nogle træer at søge ly under, fortæller han. Hos ham går samtlige dyr i løsdriftsstalde. Derudover er de underlagt nogle skrappe krav, for at han kan sælge kød til Nordjysk Naturkød. Ud over de mange dyr på gården har Ewald Jensen en stolthed på en forsøgsstation ved Aalestrup. - Jeg har en et-årig tyr dernede. Lige nu vejer den 723 kg. I gennemsnit har den taget 2323 gram på om dagen, mens gennemsnittet er 1700 gram. Og det er ikke fedt det hele, for tyren bliver målt på alle ledder og kanter. En anden fordel med racen er, at den er god som hobby. Køerne kan sagtens finde ud af at kælve selv, så man behøves ikke at være hjemme.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...