USA

Et særligt gardin til Thulebasen

Det amerikanske militær fandt et firma fra Thy det bedste til at sikre hangarer mod brand

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det brandhæmmende gardin er lavet af en fintvævet glasfiberdug, og der var kun plads i flyet til ruller på maksimalt to meters længde.

Efter nogle år med diverse projekter om at lægge gulve for det grønlandske tømrerfirma "Kang Byg", dukkede der pludselig en mulig meget speciel ordre op til "Sundby Gulvmontering": Indtil flere kvadratmeter "gardin" i en hangar på den amerikanske base Thule, som skulle beskytte de andre dele af hangaren, hvis der skulle opstå en brand. Hangaren bruges blandt andet til at vedligeholde og reparere helikoptere og gardinet viste sig også effektivt til at holde på varmen, når porten til den store bygning blev åbnet: - Det bliver hurtigt koldt, når der er minus 30 grader udenfor, fortæller sejlmager Jens Povlsen fra firmaet i Sundby. Han rejste sammen med adskillige ruller af det specielle glasfiberstof og en symaskine af sted mod Thule 22. februar, og en god uges tid senere var han færdig med projektet. - Symaskinen lod vi nu blive deroppe, siger han. Transport med fly er en dyr fornøjelse i Grønland, og turen hjem var da også en oplevelse i sig selv. "Hop" fra bygd til bygd med enten helikopter eller mindre propelfly: - Men det var da en oplevelse. Jens Povlsen fortæller også, at bare det at blive godkendt til at arbejde inden for Thulebasens afgrænsning var en speciel oplevelse. Både det danske og amerikanske forsvar samt hjemmestyret skulle vide alt om ham, og næsten lige som PET's godkendelse af ministre så fik han blot at vide, at han var godkendt. - Det var også en oplevelse at bo og arbejde i et lille stykke USA, siger han og fortæller, at man lige skulle vænne sig til politibiler på alle "gadehjørner", og soldater med skarpladte våben stå i køen i kantinen. Jens Povlsen og hans chef kan i øvrigt godt begynde at forberede sig på en ny tur til Grønland, da "Kang Byg" er begyndt at snakke om, at den samme slags gardin skal leveres til lufthavnen i Søndre Strømfjord. - Vi tager da også gerne til en flybase på Hawaii, hvis det skulle være, siger han med et grin. Her mente kollegerne på firmaet i Sundby dog, at der ville være brug for en hel del hjælpere... Jens Povlsen fortæller, at sejlmagere har en meget gammel tradition for også at lægge gulve. Det gjorde man nemlig også på de skibe, hvortil man lavede sejl, og derfor er der mange af dem, som i dag lægger gulve, der også er uddannede sejlmagere. Han blev selv sejlmager hos Saxø i Hanstholm og kom i 2001 til firmaet i Sundby, hvor han foruden gulve også syr alle mulige former for stoffer. Ud over ordren til Grønland også inddækninger af robotter til fødevareindustrien og så diverse campingvognsejeres fortelte. - Nu er det snart påske, så nu kommer de alle sammen med det telt, der blev pakket ned sidste år...