Et symfoniorkester - men på den lette måde

Klassisk koncert og legatuddeling i Det Musiske Hus på søndag

Medlemmerne af "Nordjysk Sinfonietta" er her i gang med at øve for at blive klar til søndagens koncert. Foto: Hans Ravn <i>Hans Ravn</i>

Medlemmerne af "Nordjysk Sinfonietta" er her i gang med at øve for at blive klar til søndagens koncert. Foto: Hans Ravn Hans Ravn

FREDERIKSHAVN:Søndag klokken 15.00 kan man i den lille sal i Det Musiske Hus opleve ”Nordjysk Sinfonietta”.

- ’Sinfonietta’ betyder et lille symfoniorkester, fortæller formanden, Jens Kristian Banke.
I et sinfonietta er der kun én musiker på hver stemme. Det vil sige, at der er fem strygere (førsteviolin, andenviolin, bratsch, cello og kontrabas) og fem blæsere (fløjte, obo, klarinet, fagot og horn).
”Nordjysk Sinfonietta” er egentlig udsprunget af foreningen ”Ny Musik” (der tidligere hed ”Ny Musik i Frederikshavn”).
- Foreningens formål var at opføre og få skrevet ny (klassisk, red.) musik. Og da man så lavede ”Nordjysk Sinfonietta” var det fordi, at man havde brug for et orkester, der kunne opføre musikken, fortæller Jens Kristian Banke.
- Det er meget dyrt for en ung komponist at få opført musik, hvis der skal et helt symfoniorkester til at gøre det. Derfor var det her tænkt som en form for sandkasse for komponisterne.

Koncert i samarbejde

”Ny Musik og ”Nordjysk Sinfonietta” arrangerer søndagens koncert i Det Musiske Hus i samarbejde med den kommunale musikskole, Aalborg-koret ”Coro Misto” og ”Nancy, Ethel og Hans Hansens Kunstfond”.

Selve koncerten byder i første halvdel på flere nye og nyere værker - og netop det at tilbyde klassisk musik på en moderne måde er vigtigt for arrangørerne.
- Man kan jo ikke blive ved med at køre i de gamle travere. Men der skal jo være noget nyt, og hvis ikke et forum får nye idéer og tanker, så stivner det bare, fortæller Jens Kristian Banke.
I pausen af koncerten vil ”Nancy, Ethel og Hans Hansens Kunstfond” uddele årets legater til unge fra Frederikshavn Kommune, der søger at dygtiggøre sig indenfor kunstarterne.
Efter pausen optræder elever fra musikskolen, og ”Coro Misto” afslutter med en lille ”a capella”-afdeling.
For musikskolens elever og deres forældre er der gratis adgang til koncerten.
- Jeg håber, at folk vil komme og nyde det - og måske synes, at det er sjovt og spændende. Der er ikke noget af det her, der er mystisk eller superintellektuelt. Det er egentlig ret ligetil, slutter Jens Kristian Banke.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.