Etisk nævn: Stjernekirurg er skyldig i forskningsfusk

Italiensk kirurg, der var ansat på svensk universitetshospital, fuskede med fakta, lyder det fra etisk nævn.

Udland 9. september 2016 14:14

Sveriges centrale etiske nævn siger, at den italienske stjernekirurg Paolo Macchiarini fuskede med forskning. Det forstærker en skandale på Sveriges Nobel-hospital, Det Karolinska Institutet (KI) i Stockholm, som udpeger modtagerne af Nobelprisen i medicin.

Det centrale etiske nævn har undersøgt kirurgens forskning, efter at fire læger på sygehuset i 2014 anmeldte ham til universitetshospitalets daværende rektor, Anders Hamsten.

Lægerne sagde, at Paolo Macchiarini skulle have forvansket fakta om sine operationer med kunstige luftrør, når han præsenterede dem i videnskabelige artikler.

I marts 2015 blev Macchiarini frikendt for anklagerne om forskningsfusk af sygehusets etikråd.

Men i maj samme år påviste en ekstern udreder, professor emeritus Bengt Gerdin, at oplysninger i Macchiarinis artikler ikke stemte overens med hans egne. Trods dette fastholdt den daværende rektor, at Macchiarini ikke havde gjort sig skyldig i forskningsfusk.

Sagen er koncentreret om de fakta, der er præsenteret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature Communications i 2014.

Det centrale etiske nævn siger, at Macchiarini og en række medforfattere til hans videnskabelige artikler gjorde sig skyldige i uredelighed, hvilket slet og ret er fusk.

- Man får i deres artikel indtryk af, at forsøget var en stor succes, men når man sammenholder med de data, som vi trods alt får, så ser man, at det ikke stemmer, siger Lena Berke, som er ordfører i ekspertgruppen fra det etiske undersøgelsesnævn.

Sagen sværter medlemmer af Karolinskas nobelforsamling, og først på ugen valgte den medicinske forskningsenheds bestyrelse at træde tilbage.

Den tidligere rektor ved KI, som ansatte Macchiarini som gæsteprofessor i 2010, Harriet Walberg, er i denne uge blevet fyret af regeringen som øverste chef for universiteterne og de højere læreanstalter.

Det er om en måned, at nobelkomiteen på KI i Stockholm skal udpege, hvem der skal modtage Nobelprisen i medicin.

/ritzau/TT

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...