Danmark

Etisk Råd er imod handel med fertilitetsæg

Køb af surrogatmødre og handel med donoræg kan være med til at tingsliggøre mennesket, mener Det Etiske Råd.

Etisk Råd er imod handel med fertilitetsæg

Det er ikke i orden at tage til udlandet og købe sig til fertilitetshjælp, selvom man er barnløs og ønsker børn for alt i verden.

Det mener Det Etiske Råd, der onsdag offentliggør dets stillingtagen til international handel med menneskelige æg, surrogatmoderskab og organer.

- Der skal være en grænse for, hvad vi handler med, og den sætter vi ved mennesket. Desuden er der en stor risiko for, at det fører til udnyttelse af andre mennesker, der har brug for pengene, siger formand for rådets arbejdsgruppe, Thomas Ploug.

- Hvis man gerne vil være gravid, kan man gøre brug af andre metoder. Løsningen behøver ikke at være legalisering af handel med fertilitetsæg og surrogatmoderskab, tilføjer han.

Det er i dag tilladt at donere æg til en ven eller et familiemedlem, der forsøger at blive gravid. Så længe donationen ikke bygger på en økonomisk transaktion. Ellers kan man donere æg til en fertilitetsklinik mod en kompensation.

Surrogatmoderskab er til gengæld 100 procent ulovligt i Danmark og det meste af verdenen.

Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse (LFUB) er for at legalisere brug af danske rugemødre. Men det skal være under ordnede forhold.

Konstitueret formand, Dorthe Knudsen, påpeger, at det ikke hjælper de par, der kæmper med infertilitet, at Det Etiske Råd tager skarp afstand fra fertilitetshjælp i udlandet.

- Det er bekymrende. For det vil betyde, at nogle par er nødt til at opgive deres drøm om at få et barn, fordi de ikke kan få den behandling, som de har behov for herhjemme.

- Vi må håbe på, at alt andet fertilitetsbehandling bliver så godt som muligt, så vi kan tilbyde patienterne det optimale. Men vi kan ikke undgå, at der er nogle, der tager til udlandet, siger formanden.

Flertallet af medlemmerne i Det Etiske Råd er trods deres modstand mod køb af fertilitetshjælp i udlandet enige om, at man ikke skal straffe danskere, der omgår lovgivningen og alligevel rejser ud.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.