Udland

EU begrænser ukrudtsmiddel ved legepladser og parker

Licensen til det omstridte middel Glyfosat er forlænget. Dog skal brugen begrænses ved parker og legepladser.

familie Foto: Free/Colourbox

familie Foto: Free/Colourbox

Børn på legepladser og folk, som slapper af i græsset i offentlige parker, skal fremover udsættes for færre sprøjtemidler.

Sprøjtemidlerne bruges til at dræbe mælkebøtter, skvalderkål og andet uønsket ukrudt.

Medlemsstaterne har støttet EU-Kommissionens forslag om at minimere anvendelsen af det omstridte sprøjtegift Glyfosat.

Det findes blandt andet i det storsælgende ukrudtsmiddel Roundup.

Landmændene skal begrænse brugen af sprøjtemidlet på korn lige inden høst, og det skal begrænses ved offentlige parker og legepladser.

I Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foderstoffer, som består af internationale eksperter, har 22 medlemslande stemt for forslaget. Seks EU-lande stemte hverken for eller imod.

Ukrudtsdræberen Glyfosat har for knap to uger siden fået forlænget sin licens i 11. time. Licensen ville ellers udløbe 30. juni, men EU-Kommissionen besluttede i sidste øjeblik at forlænge licensen i minimum 18 måneder.

Forlængelsen gælder, mens EU's kemikalieagentur er i gang med at undersøge risikoen for, at midlet er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Selv om fornyelsen af licensen i første omgang blot lignede en formalitet, er afgørelsen af fremtiden for ukrudtsdræberen trukket i langdrag.

Flere fortalere for midlet er undervejs kommet i tvivl.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, kræftagentur, IARC, udgav sidste år en rapport, der konkluderede, at glyfosat sandsynligvis var kræftfremkaldende.

EU’s fødevareagentur, EFSA, afviste et halvt år senere, at midlet var forbundet med en kræftrisiko, men det lukkede ikke debatten.

EU-Kommissionen lagde oprindeligt op til en forlængelse på 15 år og derefter ni år. Efter balladen om, hvorvidt stoffet kan fremkalde kræft, er det altså blevet til en såkaldt teknisk forlængelse på 1,5 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst