Udland

EU bekymret over flygtninges forhold i Lampedusa

Uhyrligt og uacceptabelt, siger EU's indenrigskommissær efter at have set billeder fra italiensk migrantcenter

EU bekymret over flygtninges forhold i Lampedusa

EU's indenrigskommissær, svenske Cecilia Malmström, truer i en sjældent skarp udtalelse onsdag formiddag med at indstille støtten til Italiens håndtering af flygtninge, asylansøgere og immigranter, hvis ikke italienerne garanterer dem ordentlige forhold.

- De billeder, vi har set fra modtagecentrene i Lampedusa, er uhyrlige og uacceptable.

- Vi vil tage kontakt til de italienske myndigheder og bede om flere oplysninger om hændelserne og bede dem kaste lys over, hvad der er sket, skriver Malmström i en pressemeddelelse som reaktion på video sendt på italiensk tv.

Billederne, der ifølge britiske BBC er filmet i hemmelighed med mobiltelefon af en syrisk flygtning, viser blandt andet migranter, der bliver spulet rene efter at være blevet tvunget til at klæde sig af i kulden på en åben gårdsplads.

Manden, der har optaget videoen, siger, at de bliver behandlet som dyr. Flygtningene skal angiveligt have fået at vide, at spulingen sker i et forsøg på at bekæmpe hudsygdommen fnat.

Lampedusas borgmester, Giusi Nicoloni, har ifølge BBC sagt, at videooptagelserne får modtagecentret til at ligne en koncentrationslejr, og at Italien "bør skamme sig".

Den italienske parlamentsformand, Laura Boldrini, siger, at behandlingen er "uværdig for et civiliseret land".

Italien har ad flere omgange krævet mere hjælp, støtte og solidaritet fra det øvrige EU for at håndtere de mange flygtninge, der kommer til landets kyster.

Katastrofen i oktober, hvor flere end 300 flygtninge druknede ud for Lampedusa, har været med til at bringe sagen højt på EU's dagsorden dette efterår.

Kommissær Malmström siger, at EU-Kommissionen allerede er i gang med sin egen undersøgelse af "de forkastelige forhold på mange italienske modtagecentre", og at man også overvejer en sag om traktatbrud for at sikre, at Italien lever op til alle EU-krav.

Hun truer desuden med at skære i støtten til Italien.

- Vores assistance og støtte til de italienske myndigheders håndtering af migrationsstrømme kan kun fortsætte, hvis landet garanterer humane og værdige modtageforhold for immigranter, asylansøgere og flygtninge, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.