EU-borgerne skal kunne ånde lettet op

Luftforureningen er en usynlig dræber, siger EU-kommissær, som vil sikre god luftkvalitet og mindre forurening

EU-borgerne skal kunne ånde lettet op

Luften i EU skal være renere, og det vil EU-Kommissionen sætte turbo på med en lovpakke, der onsdag er fremlagt i Bruxelles.

- Den luft, vi indånder i dag, er meget renere end i de sidste årtier. Men luftforureningen er stadig en usynlig dræber, og den forhindrer mange i at leve et fuldt aktivt liv, siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik.

Ifølge EU-Kommissionens undersøgelser kan forurenet luft give både luftvejsproblemer, hjerte-kar-sygdomme og cancer.

Kommissionens seneste opgørelse fra 2010 viste, at 420.000 mennesker døde en for tidlig død på grund af luftforurening. Og netop derfor skal kampen for den rene luft intensiveres.

- De tiltag, vi foreslår, vil halvere antallet af for tidlige dødsfald på grund af luftforurening, forbedre beskyttelsen til sårbare grupper, der har mest brug for det, og forbedre livskvaliteten for os alle, siger Potocnik.

Det er i dag relativt få EU-lande, der overholder de aftalte standarder for luftkvalitet.

Den nye lovpakke indeholder imidlertid initiativet "Ren luft i Europa", der ifølge kommissionen skal sikre, at de eksisterende mål på kort sigt nås. Samtidig indeholder pakken nye målsætninger for luftkvaliteten frem til 2030.

Derudover ydes forsknings- og innovationsstøtte og initiativer til at fremme luftkvaliteten i byerne og i det internationale samarbejde.

Med pakken sænkes også de nationale lofter for udledning af de seks værste luftforurenende stoffer.

Det drejer sig især om mikropartikler, der er helt fint støv, som kan trænge ind i luftvejene. Partiklerne udledes fra køretøjer, skibe, kraftværker og husholdninger.

Derudover nævnes også ozon, svovldioxid, nitrogenoxid, ammoniak og metan, der kommer fra så forskellige ting som industri, landbrug og gødning samt transportsektoren.

EU's sundhedskommissær, Tonio Borg, er positiv overfor omkring den nye pakke.

- Jeg er meget glad for, at pakken for ren luft er vedtaget. Dermed kommer Europa på rette spor, så vi alle kan få ren luft på sigt.

- Færre børn vil få astma og andre luftvejsproblemer. Færre vil få kræft, kroniske luftvejssygdomme eller hjerte-kar-sygdomme, og endelig vil der være færre, der dør som følge af luftforureningen, siger han.

Forslaget skal nu forhandles af medlemslandene og EU-Parlamentet, inden det kan blive til lov. Det ventes allertidligst at være på plads om et år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.