EU-chef forlanger ny og bedre plan om fri roaming

Danmark er blandt dem, der har kritiseret EU-plan om at tillade teleselskaber at begrænse fri roaming.

Ritzau
smartphone Foto: Free/Colourbox
9. september 2016 16:31 - Opdateret 9. september 2016 16:31

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har fredag trukket en kun få dage gammel plan om grænser for fri roaming fra sommeren 2017 tilbage.

Kommissionen havde foreslået, at teleselskaberne skal tilbyde deres kunder at bruge deres mobiler uden ekstra afgifter i andre EU-lande i mindst 90 dage om året - men gerne mere.

Men efter hård kritik fra blandt andre forbrugerorganisationer og politikere, der vil have EU-Kommissionen til at gå længere, har Juncker nu trukket i bremsen.

Han har samtidig givet EU-Kommissionens embedsmænd ordre om at udarbejde en ny og bedre plan for at tale, sms'e og bruge data på mobiler i hele EU uden ekstra afgifter fra næste sommer.

I en pressemeddelelse skriver EU-Kommissionen, at der kun var tale om et udkast til debat. Men den hurtige kritik har med det samme fået Juncker til at reagere.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er en af dem, der har krævet fri roaming alle årets 365 dage.

- Jeg synes ikke, at det er ambitiøst nok, sagde Lilleholt, da EU-Kommissionen tidligere på ugen spillede ud med de 90 dage.

Ekstra afgifter på at tale i mobil, sms'e og bruge data uden for ens hjemland i EU skal efter planen bortfalde helt fra juni 2017.

Men i et udspil til de endelige regler foreslog EU-Kommissionen tidligere på ugen, at teleselskaberne kunne nøjes med at tilbyde helt ned til 90 dages fri roaming om året.

Det forslag skulle ifølge kommissionen blandt andet forhindre misbrug, for eksempel hvis en telekunde køber et sim-kort i et andet EU-land, hvor prisen er lavere, og bruger mobilen derhjemme i hverdagen.

EU-Kommissionen ville også forhindre, at en telekunde tager sin mobil med til udlandet og roamer permanent.

- Men det er simpelthen ikke godt nok for vores formand. Derfor har han givet os instruks om at arbejde hårdere og komme op med noget bedre, siger talsmanden, Alexander Winterstein.

EU-Kommissionen siger, at den i over 10 år har kæmpet for at tvinge roamingafgifterne ned til glæde for EU-borgere, der rejser til andre medlemslande.

Siden 2007 er de ekstra afgifter på brug af mobilen således reduceret med over 90 procent for både opkald, sms'er og data, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionens talsmand forudser, at et nyt og bedre forslag om fri roaming er klar allerede i den kommende uge.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...